Izrael zatvara jedini prelaz prema Gazi

Blokada je odgovor na napade Hamasa, poručio je izraelski ministar Lieberman (Reuters)

Izrael je zatvorio jedini prijelaz za razmjenu robe s Pojasom Gaze, kao odgovor na napade Hamasa, usprkos tome što je ta grupa prihvatila primirje.

Ministar obrane Izraela Avigdor Lieberman najavio je da će njegova država obustaviti isporuku plina i naftnih derivata preko prijelaza Kerem Shalom do narednog tjedna, prenosi AP.

No Lieberman je potvrdio da će prenošenje hrane i neophodnih lijekova biti dozvoljeno.

Prijelaz je prošloga tjedna već zatvoren za trgovinu.

Naglasio je i da će biti pojačana pomorska blokada Palestine, te će zbog toga palestinski brodovi moći ploviti samo 4,8 kilometara od obale, nasuprot dosadašnjih 8,4 kilometara.

Pogoršanje humanitarne krize

Ribolovni pojas oko Gaze, ključni izvor prihoda za nekoliko tisuća ribara, bit će smanjen sa šest na tri morske milje, dodalo je Liebermanovo ministarstvo.

Usprkos tome što je Hamas pristao na primirje, s palestinske strane nastavljeni su napadi zapaljivim balonima i zmajevima koji prave dosta štete usjevima i šumama u Izraelu, javlja AP.

Izrael je potvrdio da nema interesa ponovno ulaziti u rat s Hamasom, ali da više neće tolerirati “ekstremističku kampanju” te grupe.

Zatvaranje će dodatno pogoršati humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze, domu oko dva milijuna Palestinaca, koji je već suočen s nestašicama goriva, struje i vode, prenosi dpa.

Izvor: Agencije