Izrael zatvorio 1.800 radnji u Hebronu

Stari dio grada Hebrona trpi zbog sigurnosnih mjera izraelske vojske. 

Ragib svakog dana mora prolaziti kroz punktove i barikade izraelske vojske, koje su uvedene kao sigurnosne mjere nakon masakra u Džamiji poslanika Ibrahima prije više od 20 godina.

Ti punktovi i barikade pod opsadom drže stari dio grada Hebrona. Ragib je jedan od više stotina Palestinaca koji su zbog ovakvih mjera izgubili posao na staroj tržnici. Danas se tržnicom, koja je nekada bila prepuna kupaca iz Hebrona i okolnih sela, šetaju izraelski vojnici i doseljenici.

“Nakon što je tržnica zatvorena, mnogi vlasnici radnji su odselili. Neki su otvorili radnje na drugim mjestima, a neki su do sada i umrli. Sve te radnje su sada zatvorene. Izraelci su krivi za to”, kaže Ragib Jaber, bivši vlasnik radnje u Starom gradu.

Uprkos svim preprekama izraelskih vlasti i doseljenika, neki prodavači uspijevaju opstati. Nadaju da bi se ova tržnica, ipak, mogla oživjeti, iako je broj kupaca mali.

‘Grad duhova’

“Situacija je očajna. Tržnica je prazna, a ulice zatvorene. Hebron je grad duhova. Velika je razlika između tržnica u Hebronu i, naprimjer, onih u Nablusu. Za razliku od ove, tržnica u Nablusu je puna”, kaže jedna mušterija.

Izraelske vlasti su betonskim preprekama i bodljikavim žicama zatvorile 18 ulica koje vode do stare tržnice, a prethodnih godina je često bio uvođen i policijski sat.

Kao posljedica tih mjera, zatvoreno je više od 1.800 radnji i prodavnica, a njihovi vlasnici su odselili.  S druge strane, Komisija za obnovu Hebrona ulaže maksimalne napore da zadrži Palestince u Starom gradu.

“Obnovili smo veći dio tržnice i mnoge radnje i prodavnice. Pokušavamo ohrabriti kupce da dođu u Stari grad, makar i okolnim putem. Od Ministarstva i drugih institucija tražimo da osiguraju najvažnije uslove za Palestince u Starom gradu”, kaže Imad Hamdan iz Komisije za obnovu Hebrona.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera