Izraelac nožem ranio tri Palestinca i jednog beduina

Trojica palestinskih radnika na građevini i jedan beduin, uposlenik općine iz Zapadne obale, zbodeni su u petak ujutro u južnom izraelskom gradu Dimoni, a napadač je Jevrej, javlja Haaretz i dodaje kako se sumnja da je riječ o napadu iz osvete.

Dvije žrtve imaju rane umjerene težine, dok druga dvojica imaju lakše povrede. Jedna žrtva, 35-godišnji muškarac ima dublje ubode od druge dvojice koji su u 50-im godinama, navodi izraelski medij.

Beduin također ima rane umjerene težine. Njegov identitet nije poznat, a napao ga je u petak ujutro na ulici Izraelac koji je odmah pobjegao, kažu preliminarni izvještaji.

Nekih 45 minuta kasnije, trojica Palestinaca su zbodeni, a napadač je uhapšen na licu mjesta.

Sve četiri žrtve su prevezene u bolnicu Sokora na liječenje.

Protesti ekstremne desnice

Ovi napadi desili su se dan nakon nasilja u četiri različita napada nožem širom Izraela u kojima je povrijeđeno osam Izraelaca. Najmanje šest Palestinaca je također povrijeđeno u sukobima sa izraelskim snagama sigurnosti, dok je jedan ubijen u Istočnom Jerusalemu.

Sinoć su u Jerusalem protestirali desničari, na ulicama su uzvikivali „Smrt Arapima“ i slične slogane. Nekoliko ih je uhapšeno, među kojima je šef ekstremnodesničarske organizacije Lehava Bentzi Gopstein, ali su pušteni u petak ujutro.

Kao odgovor na posljednji val nasilja, premijer Izraela Benjamin Netanyahu je naredio da političarima, Jevrejima i Arapima, trenutno bude zabranjen pristup kompleksu Al-Aksa.

„Ne trebamo više šibica da zapalimo situaciju. Poduzet ćemo agresivne mjere protiv Islamskog pokreta u Izraelu i drugih, niko neće biti imun“, izjavio je sinoć na konferenciji za novinare.

Izvor: Agencije