Izraelci opet hapse razmijenjene Palestince

Nakon što su ubijena tri jevrejska naseljenika u junu ove godine, izraelska vojska je uhapsila 62 Palestinca koje je 2011. godine razmijenila za izraelskog vojnika Gilada Shalita.

Porodice uhapšenih se nadaju da će o njihovom oslobađanju biti riječi tokom mirovnih pregovora Izraelaca i Palestinaca koji se trenutno održavaju u Egiptu.

Samer al-Issawi je iscrpljen. Već je bio u izraelskom zatvoru, zatim je razmijenjem, da bi sad – ponovo – bio iza rešetaka. Izraelska vojska ga je uhapsila – zajedno s još 61 oslobođenim Palestincem – nakon ubistva trojice jevrejskih naseljenika u junu ove godine.

“Uhapšen je iako nije počinio nikakav prekršaj. Bilo mu je zabranjeno da putuje, čak i unutar Zapadne obale, kao i da se bavi bilo kakvim političkim aktivnostima. Poštovao je sve te zabrane, ali su ga i pored toga uhapsili”, rekla je njegova mjajka Umm Samer.

Osim porodice Issawi, i ostale palestinske porodice strahuju za sudbinu svojih najbližih koji su oslobođeni u razmjeni za izraelskog vojnika Gilada Shalita. Uhapšeni su stupili u kratkrotrajni štrajk glađu, kako bi skrenuli pažnju na sebe.

Nepravedni zakon

Qadoura Faris, predsjednik Kluba palestinskih zatvorenika, smatra kako su uhapšeni Palestinci žrtve izraelske političke osvete.

“Nepravednost izraelskog zakona ogleda se u tome što je dopuštena razmjena palestinskih zatvorenika za izraelskog vojnika samo kako bi njihov vojnik bio pušten na slobodu. No, taj zakon se kasnije okrenuo protiv same suštine razmjene zatvorenika, budući da Izraelu dopušta ponovno pritvaranje oslobođenih zatvorenika, i to prema nekakvim ‘povjerljivim informacijama'”, rekao je Faris.

Dok se u Kairu održavaju indirektni pregovori između Palestinaca i Izraelaca za postizanje trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze, porodice uhapšenih se nadaju da će to biti prilika za njihovo ponovno oslobađanje.

Izvor: Al Jazeera