Izraelci slavili požar u sjedištu grupe za ljudska prava

Izraelska organizacija B'Tselem bilježi izraelsko kršenje ljudskih prava na okupiranim palestinskim teritorijama (Reuters)

Uredi poznate izraelske grupe za ljudska prava oštećeni su u požaru, a vlasti istražuju da li je on podmetnut.

Organizacija B'Tselem, koja bilježi izraelsko kršenje ljudskih prava na okupiranim palestinskim teritorijama, saopćila je da je “vatrogasna brigada utvrdila da je šteta velika”.

Vatrogasci su evakuirali zgradu i ugasili vatru, dok se nekolicina Izraelaca okupila u blizini mjesta incidenta i slavila, javili su lokalni mediji.

Nije bilo povrijeđenih.

Požar se desio u momentu kada izraelska Vlada ide ka usvajanju novog zakona kojim bi se grupe za ljudska prava označile kao “strani entiteti”, dok su grupe koje se bore za prava doseljenika pokrenule kampanju da se takve organizacije označe kao “strani agenti”.

“Ako se otkrije da je požar bio podmetnut, to se mora sagledati u kontekstu vala Vladinih kampanja i poticanja protiv izraelskih grupa za ljudska prava, pogotovo B'Tselema”, saopćeno je iz organizacije.

“Naravno, šteta na uredima neće spriječiti naš rad na dokumentiranju i otkrivanju nepravde i kršenja ljudskih prava pod okupacijom.”

Slučajevi paljenja u prošlosti

Palestinske grupe za ljudska prava redovno se zatvaraju ili se vrši racija u njihovim prostorijama, dok su izraelske organizacije često meta ultranacionalističkih jevrejskih aktivista.

Krajem decembra su izraelski vojnici upali u ured humanitarne grupe u Betlehemu te grupe za prava zatvorenika u Nablusu, na Zapadnoj obali.

Neki izraelski doseljenici izveli su slične napade na Palestince i njihova imanja u prošlosti.

Palestinski bračni par i njihov 18-mjesečni sin ubijeni su u julu 2015. godine u podmetnutom požaru.

U novembru 2014. godine jevrejsko-arapsku školu u Jerusalemu zapalili su doseljenicima nakon čega su na njenom zidu napisali “Smrt Arapima” i “Ne možeš koegzistirati s rakom”.

Organizatori tog napada bili su članovi Lehave, desničarske organizacije koja se bori protiv asimilacije Jevreja i Arapa i redovno marširaju kroz palestinska naselja.

Izvor: Al Jazeera