Izraelci ubili dva dječaka iz iste porodice

Demonstracije i nasilje protiv izraelske okupacije postali su učestali širom Zapadne obale, Istočnog Jerusalema i Pojasa Gaze (EPA)

Izraelske snage tokom utorka ubile su pet Palestinaca, među kojima su dva dječaka iz iste porodice, tokom posljednjeg vala nasilja, dok je izraelski naseljenik podlegao ranama koje je zadobio kada ga je pregazilo vozilo.

Sa preminulima jučer, od početka oktobra poginulo je 50 Palestinaca i devet Izraelaca.

Dva palestinska rođaka upucale su u utorak navečer izraelske snage sigurnosti u Hebronu na Zapadnoj obali nakon što su, navodno njih dvojica noževima napali izraelske vojnike. Jedan izraelski vojnik je navodno povrijeđen.

Palestinski mediji navode kako je riječ o 15-godišnjem Basharu Nidalu al-Jaabariju i 17-godišnjem Hussamu Ismaelu al-Jaabariju.

Palestinskom Crvenom polumjesecu je bilo teško doći do džamije Ibrahimi, gdje se desio incident, da preuzme tijela zbog restrikcija nametnutim Palestincima kroz izraelske kontrolne tačke.

Sukobi kod Ramallaha

Ranije u utorak, Palestinca identificiranog kao 24-godišnji Adi Hashem Masalmeh ubile su izraelske snage blizu Hebrona nakon što je on navodno pokušao zbosti izraelskog vojnika. Od izraelskih metaka također je poginuo 27-godišnji Ahmed al-Serhi tokom sukoba na granici Pojasa Gaze i Izraela, navode ljekari iz Gaze.

U naselju Gushon Etzion, južno od Betlehema, Hamzeh Mousa Al-Amleh je ubijen nakon što je navodno automobilom udario dvije osobe i laške ih povrijedio.

U drugom incidentu nedaleko od Hebrona, izraelski naseljenik je umro nekoliko sati nakon što ga je, kako se navodi, automobilom pregazio Palestinac. Svjedoci navode kako je naseljenik napadao vozila u tom području prije nego ga je jedno pregazilo.

U međuvremenu, sukobi su izbili između palestinskih demonstranata i izraelskih snaga na skupu u Beit Elu kod Ramallaha gdje su Izraelci koristili suzavac da rastjeraju okupljene.

Izazvani izraelskim upadima u kompleks džamije Al-Aksa prošlog mjeseca, demonstracije i nasilje protiv izraelske okupacije postali su učestali širom Zapadne obale, Istočnog Jerusalema i Pojasa Gaze.

Izvor: Al Jazeera i agencije