Izraelci ubili palestinskog tinejdžera

Palestinci su kamenovali policiju nakon ubistva tinejdžera (Reuters)

Palestinski tinejdžer ubijen je u Hebronu, na južnom dijelu Zapadne obale, nakon što su izraelske snage sigurnosti stacionirane na kontrolnom punktu otvorile vatru na njega, javlja palestinski portal Maan News Agency.

Kako navodi izraelski Ynet, incident se dogodio nakon pokušaja “terorističkog napada”.

Maan javlja su izraelske snage upucale šesnaestogodišnjeg Muhammada Ziada Awada Salaymaha u starom dijelu Hebrona.

Jedan stanovnik tog grada kazao je da je više metaka, moguće i šest njih, ispaljeno na tinejdžera.

Glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld kazao je da je, nakon što je pao mrak, “Palestinac uperio pištolj na graničnu policijsku patrolu u Hebronu” blizu svetog mjesta na kojem su sukobi česta pojava.

Izraelci bacili suzavac na demonstrante

“Policija je otvorila vatru na njega, nasmrt ga ranivši. Kasnije je proglašen mrtvim na licu mjesta”, kazao je Rosenfeld.

On je dodao kako je, prema prvim podacima istrage, tinejdžerov “pištolj bio lažni. Oni [pripadnici snaga sigurnosti] mislili su da je pravi. Nije jasno zašto su to uradili.”

Nakon incidenta, deseci Palestinaca izašli su na ulice Hebrona. Izraelske snage bacile su suzavac i pucale na demonstrante.

“Dobili su naredbe da gađaju bojevom municijom”, rekao je za Al Jazeeru jedan stanovnik Hebrona.

Izraelski Kanal 7 javio je da je visoki izraelski vojni zvaničnik na Zapadnoj obali izjavio da “vojnik koji djeluje na terenu ima opciju da donese podobnu odluku nakon što procijeni situaciju i nivo opasnosti s kojom se suočavaju on i njegove kolege, te da, prema procjeni, može koristiti bojevu municiju”.

Izraelski ministar unutrašnjih poslova Elie Yishai i šef opozicione stranke Kadima Shaul Mofaz, nedavno su, tokom ministarskog sastanka, tražili da se vojnicima dozvoli da koriste maksimalne mjere protiv Palestinaca koji im prijete, uključujući i bojevu municiju.

Izraelski vojnici koriste gumene metke, suzavac i šok-granate protiv nenasilnih demonstranata na Zapadnoj obali.

Tako je ubijeno nekoliko, a ranjeno nekoliko stotina demonstranata.

Izvori: Al Jazeera i agencije