Izraelci uskraćuju liječenje polovini bolesnika iz Gaze

Predstavljanje izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) "Pravo na zdravlje" u Palestini (Al Jazeera)

Piše: Ahmad Fajayd

Prije skoro godinu dana, izraelske vlasti zatvorile su granični prijelaz Erez (Beit Hanoun) zbog čega je Manar al-Ajalah, oboljela od karcinoma, lišena prava na liječnički tretman u nekoj od bolnica u okupiranom Jerusalemu. Manar se od tada bori i pokušava pronaći bilo koji način da stigne do bolnice, ali bezuspješno.

Manar se ove godine sa još devet žena oboljelih od iste bolesti pridružila jednom lokalnom udruženju koje se bavi pitanjem bolesnika sa teškim oboljenjima. Preko udruženja su uputile apel svim centrima za ljudska prava i međunarodnim organizacijama te pozvale u pomoć međunarodne zvaničnike, tražeći od njih da izvrše pritisak na izraelske vlasti kako bi im dozvolili putovanje. Međutim, ni ovakva nastojanja nisu donijela nikakve rezultate.  

Manar, majka dvoje djece, boji se da bi mogla izgubiti bitku za život. Nedavno je počela primjećivati znakove pogoršanja bolesti, zbog čega su se njeni strahovi dodatno povećali. Kaže da sada treba obaviti rendgenski snimak na osnovu kojeg bi doktori mogli odrediti liječnički tretman neophodan za njeno stanje.

Ukoliko se slučaj Manar i drugih bolesnika sa teškim i hroničnim oboljenjima u Gazi prevede u brojke onda se može reći da je stopa bolesnika kojima je uskraćeno pravo na putovanje kako bi se mogli liječiti iznosila više od polovine njihovog ukupnog broja samo u mjesecu oktobru. 

Skretanje pažnje na problem

Možda su tragični slučajevi do kojih dolazi uslijed ovakve situacije i nagnali Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da u svom posljednjem izvještaju navede kako je u posljednje dvije godine stanje postalo alarmantno kada je riječ o pravu palestinskih bolesnika da ostvare pristup palestinskim servisima zdravstvene zaštite. Izvještajem se želi skrenuti pažnja međunarodne zajednice na dubinu tragedije koja je nastala kao rezultat uskraćivanja prava bolesnicima na liječnički tretman, prema riječima šefa ureda WHO-a u Palestini Geralda Rockenschauba.

Prema izvještaju WHO-a, izraelske vlasti snose odgovornost za pogoršanje zdravstvenog stanja velikog broja palestinskih bolesnika zbog zabrane odlaska u bolnice izvan Pojasa Gaze ili zbog dugog čekanja na dobijanje dozvola za putovanje u svrhu liječenja.

Šef ureda WHO-a u Gazi Mahmoud Daher naglašava da podaci izvještaja ukazuju na to da se pogoršava stanje u pogledu sprječavanja bolesnika da dođu do bolnica gdje bi se mogli liječiti, te kaže kako je situacija iz godine u godinu sve gora.

Daher za Al Jazeeru kaže da su izraelske vlasti značajno povećale broj odbijenica i prolongirale izdavanje dozvola bolesnicima iz Pojasa Gaze tokom četiri posljednje godine. Ukazao je na to da su izraelske vlasti tokom 2012. godine odbile izdati dozvolu za putovanje za 10 posto bolesnika, s tim da se taj procenat povećao na više od 44 posto bolesnih osoba u 2016. godini.

Poziv na djelovanje

Podsekretar Ministarstva zdravlja u Gazi Youssef Abu Rish smatra kako izvještaj WHO-a ima za cilj ukazati na tragičnu realnost s kojom se suočavaju pacijenti, s tim da nije posvećena pažnja iznalaženju rješenje za ovaj problem. Pozvao je međunarodne organizacije da što hitnije i efikasnije reagiraju kako bi se izvršio pritisak na okupacione snage u cilju spašavanja života hiljada palestinskih bolesnika kojima je uskraćeno pravo na liječenje.

On je naveo da su rezultati izvještaja pokazali da svaki četvrti pacijent ne prima medicinski tretman zbog zabrane putovanja. Za Al Jazeeru dodaje kako nije vrijeme za privremena rješenja koja bi bila na snazi za života pojedinih bolesnika, dok bi drugi bolesnici trpili još veće bolove i patnje.

Osoba zadužena za pitanja koordiniranja u Ministarstvu zdravlja Rifaat Mohaisen ističe kako izraelske vlasti još od početka ove godine provode novu politiku bez presedana u pogledu smanjenja izdavanja dozvola bolesnicima.

Mohaisen očekuje da će se broj bolesnika sa zabranom putovanja još više povećati, jer su izraelske vlasti usvojile političke kriterije čiji je cilj vršenje dodatnog pritiska na stanovnike Gaze uz argument da to čine iz sigurnosnih razloga, kako je to opisao. 

Izvor: Al Jazeera