Izraelska aviokompanija paravan za špijune

Tajni dokumenti koji su procurili do Istraživačkog odjela Al Jazeere potvrđuju da Izrael koristi svoju aviokompaniju El Al kao paravan za aktivnosti obavještajnih službi.

Dokumenti pokazuju da su Mossadovi agenti unosili vatreno oružje među putnike, prikupljali njihove podatke i koristili osoblje El Al-a kao kurire.

U južnoafričkoj TV emisiji Carte Blanche 2009. godine objavljeni su navodi bivšeg uposlenika El Al-a, koji je radio na aerodromu u Johanesburgu.

Tvrdio je da radi za Shin Bet, izraelsku obavještajnu agenciju.

“Zavaravamo sve oko sebe. Radimo šta nam je volja. Lokalne vlasti nisu upoznate s našim aktivnostima”, kazao je Jonathan Garb.

Mossadov kurir

Nekoliko mjeseci kasnije, Južna Afrika je deportirala tog čovjeka.

Nije objavljeno mnogo detalja, ali jedan tajni obavještajni dokument potvrdio je njegovu priču.

“Nosili su vatreno oružje i tvrdili da imaju diplomatsku zaštitu… Čak su imali neograničen pristup aerodromu. To im je omogućilo da prikupljaju informacije o dolaznim i odlaznim letovima iz Južne Afrike i prema njoj”, navodi se u dokumentu.

U drugom izvještaju navodi se da El Al ne prolazi kroz kontrolu na dijelovima aerodroma s ograničenim pristupom.

“Uposlenicima El Al-a je dozvoljeno da prilikom putovanja unose oružje među putnike te aviokompanije. Jedan od uposlenika je identificiran kao Mossadov kurir.”

Emisija je potakla južnoafričko Ministarstvo vanjskih poslova na akciju, pa je izraelcima oduzeta dozvola za nošenje vatrenog oružja.

Potom je uposlenicima El Al-a oduzet i diplomatski imunitet.

Kanada tražila informacije

U jednom drugom dokumentu objavljeni su “kontraobavještajni podaci ” koje su prikupili Južnoafrikanci.

Tu se navodi da je menadžer El Al-a na aerodromu u Johanesburgu umiješan u prikupljanje obavještajnih podataka, kao i u rješavanje pitanja improvizirane bombe koja je 2001. godine pronađena  u toj kompaniji.

Kompanija El Al nije željela komentirati taj slučaj.

Emisija Carte Blanche zabrinula je i druge obavještajne službe.

Kanadski špijuni su kontaktirali Južnu Afriku i zatražili detaljnije informacije o načinu na koji Shin Bet koristi El Al; ne samo kao aviokompaniju, već i kao paravan.

Izvor: Al Jazeera