Izraelska kompanija tvrdi da može prepoznati teroriste

Izraelska start-up kompanija Faception tvrdi da je razvila tehnologiju kojom se može “uočiti terorista” analizirajući njegovo lice te da na tom projektu radi s “vodećom sigurnosnom agencijom”.

Kompanija koja je osnovana 2014. godine koristi “kompjutersku viziju i tehnologiju za učenje mašine” kako bi profilirala ljude iz samo jedne fotografije lica, koja, kako tvrdi Faception, može oktriti mnogo karakternih crta i tipova.

Do sada je izgradila 15 različitih profila, uključujući ekstroverte, genije, akademske istraživače, profesionalne igrače pokera, promotore, pedofile i teroriste.

Međutim, na web stranici Faceptiona navodi se da se bi se relevantno profiliranje moglo napraviti ako određeno ponašanje proističe iz DNK-a te osobe.

 

“Naša osobnost je određena našom DNK, što se reflektira na naše lice. To je signal”, rekao je Shai Gilboa, direktor kompanije, za Washington Post.

Faception se također oslanja na naučna istraživanja, navodeći projekat sa Univerziteta u Edinburghu, koji istražuje utjecaj genetike na karakterne osobine.

Sigurnost države i javnosti primarni je fokus Faceptiona, iako je ova tehnologija, kako se navodi, primjenjiva i na finansijske usluge, marketing i vještačku inteligenciju.

Marketinški video objašnjava da Faception može predvidjeti ko je terorista, a za primjer se navode napadi u Parizu prošle godine.

“Samo tri od 11 terorista imali su dosje, a naša tehnologija profilira devet od njih kao potencijalne teroriste, bez prethodnog znanja o njima. Zato radimo sa sigurnosnim agencijama”, tvrdi se u videu.

Ipak, Gilboa kaže da je tačnost oko 80 posto, što znači da bi jedna od pet osoba mogla biti netačno profilirana kao terorista ili pedofil.

Stračnjaci ukazuju na etičke dileme u ovoj praksi, nazivajući to pseduonaukom koja je kompjuterizirana.

“Dokazi da postoji tačnost u ovim prosuđivanjima je veoma mala. Samo što smo pomislili da je fiziognomija nestala prije 100 godina, evo nešto novo”, rekao je Alexander Todorov, profesor psihologije na Princetonu, koji istražuju percepciju ljudskog lica.

Izvor: Agencije