Izraelska naselja: Pola stoljeća otimanja palestinske zemlje

Između 600.000 i 750.000 jevrejskih doseljenika trenutno živi u izraelskim naseljima na palestinskoj zemlji, što iznosi blizu 11 posto ukupnog jevrejskog stanovništva Izraela.

Prema međunarodnom pravu, sva naselja na teritoriji koju je Izrael okupirao nakon 1967. godine smatraju se nelegalnim.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je krajem decembra prošle godine, uz suzdržanost SAD-a, izglasalo rezoluciju kojom se nalaže hitno okončanje izraelske politike izgradnje ilegalnih doseljeničkih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji.

Tu odluku je izraelska vlast oštro kritizirala i ocijenila neprihvatljivom.

U najvećem naselju, Modi'in Illit, živi više od 64.000 izraelskih Jevreja.

Ovo mega-naselje ima svog načelnika, škole, trgovačke centre i medicinske institucije.

Neka naselja imaju i svoje univerzitete.

Šta su doseljenička naselja?

Kolonije naseljenika namijenjene isključivo Jevrejima su zajednice koje su na teritoriji historijskog područja Palestine prije 1948. gradili cionisti, a nakon toga Izrael.

Ovakve zajednice mogu biti raznih veličina – od postaja, koje čini tek jedna osoba, do cijelih gradova.

Jedno od prvih doseljeničkih naselja koje su izgradili cionisti bio je Tel Aviv, izgrađen početkom 20. vijeka.

U konačnici su, kako se povećavao broj jevrejskih imigranata iz Evrope, cionisti na tom mjestu počeli pribavljati sve veći broj parcela i naseljavati se.

Nakon što su između 1948. i 1950. godine pokrenule vojne napade, cionističke snage, koje su se kasnije transformirale u izraelsku vojsku, izgradile su jevrejska naselja na ruševinama palestinskih gradova i sela širom 78 posto historijskog područja Palestine koji su kontrolirale.

Nakon što je počeo još jedan rat 1967. godine, u kojem je Izrael zauzeo preostalih 22 posto historijskog područja Palestine, Istočni Jerusalem, Zapadnu obalu i Pojas Gaze, Izrael je odmah počeo izgradnju naseljeničkih kolonija namijenjenih isključivo Jevrejima na ovim teritorijama.

Ujedinjeni narodi su u više rezolucija i glasanja osudili izgradnju ovih naselja, proglasivši ih nelegalnim po međunarodnom pravu.

Doseljenička naselja u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali su međusobno i s Izraelom povezana cestama zaobilaznicama, namijenjenim isključivo Jevrejima, koje zaobilaze palestinska područja.

Izraelskim doseljenicima na okupiranoj Zapadnoj obali dopušteno je da nose oružje i često napadaju Palestince i njihovo poljoprivredno zemljište, jer vjeruju da je Zapadna obala izraelski teritorij i da palestinski Arapi nemaju prava biti tu.

Izrael nastavlja širiti postojeća doseljenička naselja prisvajanjem još više palestinske zemlje za izgradnju novih naselja. Grade na područjima Zapadne obale bogatim prirodnim resursima.

Time su Palestince lišili mogućnosti da stvore održivu državu, čak i na malom dijelu historijskog područja Palestine.

Rušenje domova

Istovremeno s izgradnjom domova za naseljenike, Izrael provodi politiku rušenja domova kako bi ograničio širenje palestinskih naselja.

Izraelske vlasti tvrde da su te kuće izgrađene bez neophodnih dozvola, dok istovremeno odbijaju izdati dozvole gradnje.

Izraelska naselja u Jerusalemu [Wikipedia]

Od 1967. godine izraelske vlasti srušile su više od 27.000 palestinskih domova na okupiranim teritorijama.

Između 2000. i 2007. godine izraelske vlasti su odbile više od 94 zahtjeva za izdavanje dozvola u Zoni C.

Rušenje domova i drugih objekata te deložacija Palestinaca mogu biti tretirani kao ratni zločin.

Izvor: Al Jazeera