Izraelska nuklearna postrojenja bez nadzora

Iranski izaslanik je rekao da su izraelska nuklearna postrojenja uvijek izvor brige u regionu (AFP)

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) odbacila je na današnjem skupu u Beču rezoluciju koju su predložile arapske zemlje, predvođene Egiptom, a koja poziva na međunarodno nadgledanje izraelskih nuklearnih postrojenja, prenose izraelski mediji.

Protiv rezolucije je glasala 61 zemlja, 43 su bile za i 33 su se uzdržale.

Rezultat glasanja smatra se velikim uspjehom za Izrael, koji je vodio međunarodnu kampanju u zadnja dva mjeseca protiv rezolucije, a porazom za Egipat, kome ponovo nije pošlo za rukom da povede međunarodni manevar protiv izraelskog nuklearnog programa, komentarišu mediji u Izraelu.

Nuklearna postrojenja 

Protiv su glasale Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija, Japan, Južna Koreja, sve članice EU, Ukrajina Moldavija, Albanija, kao i južnoameričke zemlje, Urugvaj i Panama.

Kenija i druge zemlje Afrike i zemlje Pacifika su se takođe usprotivile, prenosi izraelski list Haaretz.

Uzdržali su se Brazil i Indija, između ostalih, a za su glasale Rusija, Kina, Turska i Južna Afrika, koje su se pridružile arapskim zemljama.

Rezoluciju pod nazivom ‘Izraelske nuklearne sposobnosti’ predstavio je izaslanik Katara. U njoj se poziva Izrael da potpiše Sporazum o neširenju nuklearnog oružja i dozvoli nadgledanje svojih nuklearnih postrojenja.

Izaslanik je rekao da su ta postrojenja jedina na Bliskom istoku koja nisu pod međunarodnom kontrolom i da zato predstavljaju opasnost.

Iranski izaslanik je rekao da su izraelska nuklearna postrojenja, za koja je tvrdio da uključuju  atomsko oružje, uvijek izvor brige u regionu.

“Taj režim nastavlja da napreduje i razvija svoj nuklearni program, suprotno međunarodnim normama,” rekao je on, dodavši da Iran brine za negativne posljedice po sigurnost regiona.

Važna pitanja

Takođe je rekao da se nuklearnim naučnicima iz Izraela omogućava pristup nuklearnim mjestima u zemljama koje posjeduju nuklearno oružje, a da se iranski nuklearni naučnici ubijaju.

Sličan prijedlog je IAEA odbacila prošle godine. Izraelski stav je bio da rezolucija politizuje IAEA i skreće diskusiju sa važnih pitanja i da bi uz to izolovala Izrael.

Sirijski izaslanik je izrazio zabrinutost što međunarodna zajednica nije učinila ništa protiv izraelske nuklearne sposobnosti koja se širi svakodnevno, kako je rekao.

Izraelski lideri nikada nisu priznali, ali ni porekli, da Izrael posjeduje atomsko oružje, mada su uvijek isticali da neće biti prvi koji će ga upotrijebiti u regionu.

Izvor: Agencije