Izraelska policija može samovoljno vršiti pretrese građana

Arapski zastupnici u Izraelskom parlamentu glasno se protivili pomenutim mjerama (AP)

Izraelski parlament je usvojio nove mjere koje pripadnicima snaga sigurnosti daju veće ovlasti, uključujući i pretres svakog pojedinca koji im se učini sumnjivim.

U pisanom saopćenju Službe za odnose s javnošću Knesseta navodi se da su nove mjere usvojene sa 39 glasova za i 31 glasom protiv.

Također se navodi da su nove mjere već stupile na snagu, prenosi Anadolija.

Arapski zastupnici u Izraelskom parlamentu su se glasno protivili pomenutim mjerama, naglašavajući da će u praksi to dovesti do nove eskalacije tenzija i nasilja.

“Ovo je jasna poruka izraelskim snagama sigurnosti da mogu činiti šta im je volja”, kazao je arapski zastupnik Jamal Zehalika tokom rasprave u Knessetu.

Protesti i sukobi

S druge strane, iz Izraelske policijske uprave je saopćeno da će nove ovlasti policije doprinijeti smanjenju sigurnosnih rizika i boljoj prevenciji napada.

Bliski istok je poprište rastućih tenzija i čestih nemira još od augusta prošle godine kada su jevrejski doseljenici u Nablusu zapalili palestinsku kuću u kojoj su izgorjeli roditelji i 18-mjesečna beba.

Val nasilja dodatno je pogoršan čestim upadima izraelskih snaga sigurnosti u džamiju Al-Aksa, što je izazvalo niz protesta na Zapadnoj obali i u Gazi, a većina ih je završavala neredima i sukobima palestinskih demonstranata s izraelskom policijom.

Izvor: Agencije