Izraelska policija ubila trojicu Palestinaca

Najmanje tri Palestinca su ubijena nakon što su navodno napali Izraelce. Ranije su palestinski izvori i očevici nasrtaje na Izraelce demantovali.

Jedan Palestinac je ubijen, a drugi ranjen u okupiranom Istočnom Jerusalemu nakon što su, prema navodima policije, noževima napali dvojicu izraelskih doseljenika.

Ranije jutros, policija je u istom gradu ubila još jednog mladića koji je, kako tvrde također nožem pokušao napasti pripadnika izraelskih snaga sigurnosti.

Očevici tvrde da to nije istina i da je mladić ubijen u svom automobilu. 

Izraelski izvori navode da je ovo četvrti pokušaj napada na njihove pripadnike te da će naknadno objaviti snimke koji potvrđuju njihove tvrdnje. 

Ubistvo trinaestogodišnjaka

U nedjelju, izraelske snage sigurnosti ubile su palestinskog mladića u okršajima u blizini kontrolne tačke kod Ramallaha.

Trinaestogodišnjeg Ahmada Sharaku ubile su izraelske snage sigurnosti kada su otvorile vatru na Palestince koji su demonstrirali u blizini Beit Ela, jevrejskog naselja kod Ramallaha.

Glasnogovornica izraelske vojske je kazala za Al Jazeeru da ne može potvrditi smrt mladića.

“Desila se nasilna pobuna u Ramallahu, stotine Palestinaca je blokiralo ceste i bacalo kamenja na automobile koji su prolazili”, istakla je ona i dodala da su izraelske snage sigurnosti koje su bile tamo pokušale zaustaviti nasilje tako što su upotrebljavale gumene metke.

Rane na vratu

Ona nije potvrdila da su snage sigurnosti protiv Palestinaca koristile bojevu municiju.

“Mladić koji je ubijen je na vratu imao rane koje mu je nanio pravi metak”, kazao je Al Jazeeri zvaničnik bolnice u Ramallahu.

Dodao je da su mladićeve rane bile vrlo teške i da nije uspio preživjeti.

On je zaključio da je u bolnicu primljeno još četvero ljudi s ranama zadobijenim od bojevih metaka.

Incidenti se dešavaju u trenutku kada je prošlo nešto više od sedmicu od kada su počeli sukobi između Palestinaca i izraelskih snaga sigurnosti.

Teški sukobi su se desili u nedelju u gradovima i selima širom okupirane Zapadne obale, uključujući istočni Jerusalem, nakon sedmica koje su obilježile tenzije u džamiji Al-Aksa.

Frustracije su prerasle u nasilje kada je izrael nastavio graditi naselja samo za Jevreje širom Zapadne obale.

U nedjelju su ubijene tridesetogodišnja trudnica i njena dvogodišnja kćerka u izraelskom zračnom napadu istočno od grada Gaze.

Zračni napad

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopćilo je da su Noor Hassan i njena kćerka Shahd poginule kada se njihova kuća srušila u izraleskom zračnom napadu na trening-kamp Hamasa koji se nalazi u blizini.

U sukobima s izraelskom vojskom u pograničnom području Gaze posljednjih dana ubijeno je devet Palestinaca te 11 na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu.

Izraelski vojnici u subotu su ubili dvojicu palestinskih tinejdžera u Pojasu Gaze, ni 24 sata nakon što je ubijeno šest Palestinaca duž granice s Izraelom.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja je saopćilo da su 13-godišnji Marwan Barbakh i 15-godišnji Omar Osman upucani bojevom municijom u Khan Younisu u južnom dijelu Pojasa Gaze.

Izvor: Al Jazeera