Izraelska policija uhapsila milijardera

Steinmetz je na čelu kompanije BSGR za iskopavanje dijamanata sa sjedištem u Ženevi i procjenjuje se da ima više od milijardu dolara (Reuters)

Izraelska policija saopćila je da je privela biznismena, milijardera Benyja Steinmetza i još četiri osobe zbog sumnje za pranje novca, ometanje pravde i podmićivanje.

Policija je navela da su oni uhapšeni i saslušani poslije zajedničke istrage švicarskih i američkih vlasti o krivotvorenju dokumenata i fiktivnim sporazumima o nekretninama u inostranstvu, prenio je Associated Press.

Steinmetz je na čelu kompanije BSGR za iskopavanje dijamanata sa sjedištem u Ženevi i procjenjuje se da ima više od milijardu dolara, prenosi Beta.

Podmićivanje zvaničnika

Njega su izraelske vlasti privele u decembru zbog optužbi da je podmićivao zvaničnike u afričkoj državi Gvineji, poslije čega je bio u kućnom pritvoru dvije sedmice.

Istraga prije njegovog privođenja u decembru je vođena zajedno sa zvaničnicima u Sjedinjenih Američkih Država, Švicarskoj i Gvineji kao dio globalnog nastojanja koja predvodi OSCE da se zaustavi korupcija u više zemalja.

Sumnja se da su on i neki drugi Izraelci platili desetine miliona dolara mita zvaničnicima u Conakryju, glavnom gradu Gvineje, za njihovu pomoć u ostvarivanju lokalnih poslovnih interesa.

Izvor: Agencije