Izraelska policija ušla u Al-Aksu i ispalila zvučne bombe

Policija je ispalila zvučne bombe unutar kompleksa Al-Akse (Getty Images)

Palestinski vjernici i ultradoksni izraleski Jevreji sukobili su se ispred džamije Al-Aksa u istočnom Jerusalemu nako što su stotine Jevreja pokušale ući u ovaj vjerski objekat kako bi obilježili svoj praznik.

Izraelska policija kratko nakon toga upala je u džamiju u nedjelju ujutro, izvjestio je Al Jazeerin reporter.

Javlja i da je policija ispalila zvučne bombe unutar kompleksa.

Izraelska policija u saopćenju je navela da je ušla u džamiju da bi spriječila, kako je napisano, palestinske demonstrante osumnjičene da su držali pirotehnička sredstva i petrolne bombe spremajući se za nerede.

“Maskirani demonstranti pobjegli su u džamiju i počeli bacati kamenje i blokove na policiju iz unutrašnjosti Al-Akse. Bacali su priotehniku direktno na policiju”, navodi se u saopćenju te dodaje da su brojni policajci ranjeni.

Uvrede podigle tenzije

Palestinska novinska agencija u međuvremenu je izvijestila da su jevrejski doseljenici u subotu uvrijedili palestinsko dijete u blizini jedne od kapija koja vodi do Al-Akse, zbog čega su Palestinci reagirali prije nego što ih je policija rastjerala.

Al-Aksa je sveto mjesto i za Jevreje i za muslimane te je često mjesto sukoba i demonstracija.

Jevrejima je dozvoljeno da uđu u taj kompleks, ali im je zabranjeno da tamo mole, zbog straha da bi se mogle podići tenzije između njih i muslimanskih vjernika.

Izraelska policija bila je u stanju pripravnosti uoči jevrejskog praznika.

List Times of Israel izvijestio je da su tenzije između muslimanske i jevrejske zajednice bile visoke nakon što se za vikend pojavio video u kojem jedan Jevrejka vrijeđa poslanika Muhameda.

Izvor: Al Jazeera i agencije