Izraelska politika kojom se želi ‘isprazniti’ Jerusalem

Ghada Al-Zaghair je više puta uhapšena i izrečena joj je mjera udaljavanja (Al Jazeera)

Piše: Hiba Aslan

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump proglasio Jerusalem za glavni grad okupatorske države, okupacione vlasti su na proteste Palestinaca u Jerusalemu protiv ovakve odluke odgovorile nametanjem dodatnih represivnih mjera, uključujući hapšenja i udaljenja, čiji se opseg znatno proširio.

Ranije su se mjere udaljenja odnosile samo na okupirani dio grada, posebno džamiju Al-Aqsa i Stari grad, no sada se ovakva politika počinje znatno intenzivnije provoditi. Stanovnicima Jeurusalema se zabranjuje pristup mjestima njihovog okupljanja, gdje na miran način iskazuju protivljenje praksi koju okupacione vlasti provode protiv njih. U protekla dva mjeseca izrečena je mjera udaljenja sa područja grada protiv više od 250 muškaraca i žena, pa čak i djece.

Prošlog mjeseca, tokom posjete potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Mikea Pencea okupacionoj državi, tačnije 23. januara, okupacione vlasti su uhapsile direktora Informacionog centra Wadi Hilweh Jawada Siyama i palestinskog aktivistu iz Jerusalema Samera Abu Aisheha. Pušteni su na slobodu tek nakon što je Pence završio posjetu Burakovom zidu (Zid plača).

Siyam i Abu Aisheh su izašli na slobodu uz uvjet da 15 dana ne smiju prići Vratima Damaska, Herodovim vratima i Ulici Salah ad-Din.

Strah od aktivnosti

Abu Aisheh je uhapšen “iz predostrožnosti”, zbog straha da bi mogao organizirati određene aktivnosti koje bi se podudarile s dolaskom Pencea u Stari grad. Ovaj palestinski aktivista opisao je istragu koja je vođena protiv njega kao komičnu. “Za vrijeme istrage je bilo jasno da samo žele protraćiti vrijeme. Nije bilo nikakvih novih pitanja, a ako ih je i bilo, stalno su se ponavljala, bez obzira što već znali odgovore na njih.”   

Kroz istu situaciju je prošla i palestinska aktivistica iz Jerusalema Ghada Al-Zaghair, koja se, također, našla među uhapšenim osobama. Ona je dva puta privođena tokom protesta protiv Trumpove odluke. Prvi put se nalazila kod Vrata Damaska i tada joj je izrečena mjera udaljenja u trajanju od pet dana, dok je drugi put uhapšena u Ulici Salah ad-Din.

Ghada, čiji je slučaj i dalje otvoren, optužena je za narušavanje javnog reda i mira i napad na dvije izraelske regrutkinje, međutim, ona je uvjerena kako je glavni razlog njenog hapšenja bio strah okupatora da se ona i njeni politički osviješćeni prijatelji iz Jerusalema ne zadese na mjestima okupljanja građana, pogotovo što je ona stalno uzvikivala parole protiv okupacije i američke odluke na arapskom i engleskom jeziku.

Okupacione vlasti, na osnovu sudskih odluka, vrše udaljavanje palestinskih aktivista sa mjesta mirnih protesta kako bi ostvarili određene političke ciljeve, prema riječima žrtava ove politike.

Jawad Siyam je uhapšen nekoliko puta i pušten na slobodu uz uvjet da 15 dana ne smije prići Vratima Damaska, Herodovim vratima i Ulici Salah ad-Din

Sa pravnog aspekta, kako kaže Mufid al-Hajj, advokat Kluba palestinskih zatvorenika, ne postoji pravni termin za udaljavanje, s tim da bi se ono moglo podvesti pod okvir “ograničavanja slobode kretanja”, jer se time optuženoj osobi zabranjuje pristup određenom mjestu. Pojašnjava da se to u osnovi primjenjuje u slučaju optuženih u građanskim parnicama, ali da okupacioni sudovi zaobilaze zakon kada su u pitanju Palestinci.

Izrael odluke ne zasniva na jasnom zakonu u slučajevima u kojima se određuju mjere udaljenja za Palestince, stoga podiže optužnice protiv njih i nameće kaznu kućnog pritvora sve do okončanja postupka ili oslobađanja, ali uz dalji kućni pritvor. Pored toga, izriče i mjere zabrane pristupa mjestu narušavanja javnog reda i mira, kako ga opisuje izraelska policija, u optužbama upućenim palestinskim aktivistima, čime se slučaj ostavlja otvorenim.

Kontroliranje situacije na terenu

U skladu s tim, slučaj ostaje otvoren 30 dana ili više, pod izgovorom da se radi na kompletiranju istrage, tvrdi Al-Hajj. Na taj način izraelske vlasti žele jednim kamenom pogoditi dva vrapca, donoseći odluku o udaljavanju i kućnom pritvoru, čime će osigurati odazivanje na poziv suda. Al-Hajj smatra kako je glavi cilj, zbog kojeg su okupatori izmislili kaznu udaljenja, taj da se zabrane demonstracije i aktiviranje naroda, kako bi se pokazalo da Izrael drži stvari pod svojom kontrolom i da u gradu vlada mir.

Amjad Abu Asab, predsjednik Odbora porodica palestinskih zatvorenika, opisuje ovakve politike kao nepravedne te da su “okupatori počeli pretjerivati s njihovom primjenom nakon što su dobili zeleno svjetlo od američkog predsjednika Donalda Trumpa”.

Dodaje da “proglašavanje Jerusalema za glavni grad Izraela daje okupatorima pokriće za još više napada na naš narod i zemlju. Okupator je ustrajan u tome da ukloni narod sa ulica i terorizira ga više nego ikada ranije, a poruka koju ovakvim mjerama žele poslati glasi: “Ako nam se ispriječite na putu, čekaju vas zatvor ili udaljavanje u svim njegovim oblicima.”

Izvor: Al Jazeera