Izraelska raketa oborila sirijski dron

Sigurna i sposobna Turska osigurat će mir i stabilnost NATO-a i Evrope, navodi se u saopćenju (EPA)

Izraelska raketa tipa Patriot presrela je bespilotnu letjelicu koja se približila Golanskoj visoravni na granici Izraela sa Sirijom, saopćio je glasnogovornik izraelske vojske.

Oboreni dron je navodno pripadao snagama sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i bio je u misiji sakupljanja obavještajnih informacija u području grada Quneitra na granici.

Dron je ušao u demilitariziranu zonu i letio prema Izraelu prije nego što je oboren, prenosi Beta.

Stanovnici Gornje Galileje rekli su da su čuli snažne eksplozije usred intenzivne aktivnosti u zraku, prenose izraelski mediji.

Incident se dogodio u vrijeme pojačane napetosti na izraelskoj sjevernoj granici.

Raketna odbrana

Izrael je i ranije koristio odbrambeni sistem Patriot protiv sumnjivih letjelica, a prethodni put u septembru, kada je presretnut dron Hezbollaha iranske proizvodnje, koji je oboren u blizini “Bravo linije”, koja označava sirijsku demilitariziranu zonu.

Iako dron tada nije prešao na izraelsku teritoriju, upozoreno je da “IDF [Izraelska odbrambena snaga] neće dozvoliti nijednu infiltraciju ili pokušaj infiltracije iranskih elemenata, bilo da je to Hezbollah ili šiitska milicijska grupa na Golanskoj visoravni”.

Uz to je najavljeno da će se “odgovoriti na svaku akciju vrlo jasno i da će se jasno djelovati kako bi se spriječio svaki pokušaj u budućnosti”, rekao je vojni glasnogovornik, brigadni general Ronen Manelis.

Izvor: Agencije