Izraelska Vlada traži prisilno hranjenje zatvorenika

Ministar za javnu sigurnost Gilad Erdan rekao je da ‘zatvorenici žele pretvoriti štrajk glađu u novu vrstu samoubilačkog terorističkog napada’ (Emil Salman)

Vlada Izraela odobrila je kontroverzni prijedlog zakona kojim se dozvoljava vlastima da prisilno hrane zatvorenike koji štrajkuju glađu ako je njihov život u opasnosti, prenose mediji.

Leonid Eidelman, predsjednik Izraelskog medicinskog udruženja, rekao je za list Haaretz da će ova organizacija savjetovati doktorima da ne postupaju u skladu sa ovim zakonom ako se on usvoji.

“Ako zakon prođe, pozvat ćemo doktore da ga ignorišu”, kazao je.  

“Intravenozno davanje hrane protivno volji pacijenta koji je u mogućnosti da sam donosi odluke nije etično i podrazumijeva ponižavanje koje graniči sa mučenjem.”

Vladina odluka omogućit će Knessetu da se ponovo bavi takozvanim Zakonom za sprječavanje štete izazvane štrajkovima glađu. Predloženi zakon sada može biti poslan plenumu u Knessetu na drugo i treće čitanje.

Verzija prijedloga zakona koju je odobrila Vlada nije uključivala brojne promjene kojima se pokušao “omekšati” zakon zbog mnogih kritika protiv njega.

‘Nova vrsta terorističkog napada’

Ministar za javnu sigurnost Gilad Erdan rekao je da će što je moguće prije tražiti njegovo usvajanje.

“Zatvorenici žele pretvoriti štrajk glađu u novu vrstu samoubilačkog terorističkog napada kroz koji će zaprijetiti državi Izrael. Nećemo dozvoliti nikome da nam prijeti i nećemo dozvoliti da zatvorenici umru u našim zatvorima”, kazao je Erdan.

Prijedlog zakona je prvobitno stavljen na čekanje prošlo ljeto, uprkos upornim pokušajima premijera Benjamina Netanyahua da se on usvoji.

Finalno glasanje trebalo se desiti u noći kada su pronađena tijela tri izraelska tinejdžera, oteta i ubijena na Zapadnoj Obali, što je jedan od razlog za pokretanje napada na Gazu u ljeto prošle godine.

Nakon što su otkrivena tijela, Knesset je zaustavio sve aktivnosti te noći te poslanici nisu glasali o prijedlogu zakona. Šest mjeseci poslije održani su novi izbori.

Predloženim zakonom pokušavaju se spriječiti zatvorenici da “ucjenjuju vladu” ili potiču nerede među Palestincima.

Sigurnosna služba Shin Bet očekuje da će se povećati broj zatvorenika koji će početi štrajk sredinom jula, kada završe post tokom mjeseca Ramazana.

Izvor: Agencije