Izraelska vojska sprema kazne za neposlušne

Rezervisti su poslali pismo izraelskom premijeru, šefu izraelske armije i šefu vojne obaveštajne službe (AP)

Glasnogovornik izraelske vojske odgovorio je na pismo koje je potpisalo 43 rezervista izraelske elitne obavještajne jedinice, odbivši da služe u armiji zbog „zlostavljanja Palestinaca na okupiranim teritorijama“.

Brigadni general Motti Almoz je najavio da će “disciplinski postupak (protiv njih) biti oštar i jasan”, kako je napisao na svom Facebook profilu.

Potpisnici pisma su iskoristili armiju da izraze politički stav, naglasio je on, dodavši: “Nema mjesta odbijanju u IDF-u (Izraelskim oružanim snagama). Postoje argumenti i postoje politički stavovi. Slavljenje demokratije? Šta se dogodilo ovdje po meni? Eksploaticija vojne službe da se izrazi politički stav.”

Rezervisti su poslali pismo izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, šefu izraelske armije Bennyju Gantzu i šefu vojne obavještajne službe Avivu Kochaviju.

Izraelski mediji su u petak objavili dijelove pisma. “Mi, veterani Jedinice 8.200, rezervni vojnici, prošli i sadašnji, objavljujemo da odbijamo učestvovati u akcijama protiv Palestinaca i odbijamo nastaviti da služimo kao sredstvo u produbljenju vojne kontrole nad okupiranim teritorijama”, napisali su rezervisti.

“Uobičajeno je mišljenje da je služenje u vojnoj obavještajnoj službi oslobođeno moralnih dilema i jedino doprinosi smanjenju nasilja i povređivanju nevinih ljudi. Međutim, naša vojna služba nas je naučila da je obavještajni rad integralni dio izraelske vojne okupacije na (palestinskim) teritorijama”, dodaje se u pismu.

‘Politički progon’

Potpisnici su, također, istaknuli da je nadgledanje izraelskih građana strogo ograničeno, ali da “Palestinci ne uživaju takvu zaštitu”.

Oni su ocijenili da informacije koje se prikupljalju u vojnim kompjuterima “povređuju nevine ljude”, da se koriste “za politički progon i stvaraju podjele u palestinskom društvu, regrutovanjem saradnika i podsticanjem dijela palestinskog društva da se okrene protiv njega samog”.

“U mnogim slučajevima obavještajne informacije sprečavaju optužene da im se sudi fer u vojnim sudovima, jer se dokazi protiv njih ne objavljuju. Obavještajne informacije omogućuju nastavak kontrole nad milionima ljudi preko pomnog posmatranja i invazije u većini aspekata života. To ne omogućuje ljudima da vode normalne živote, podstiče više nasilja i još više nas udaljava od kraja sukoba”, ističe se u pismu.

Rezervisti, čija imena mediji nisu objavili, također su podsjetili da milioni Palestinaca žive pod izraelskom vojnom kontrolom više od 47 godina.

Izvor: Agencije