Izraelska zastava i himna uskoro u Abu Dhabiju

Miri Ragev je najavila odlazak izraelskih sportista u UAE (EPA)

Izraelska ministrica kulture i sporta Miri Regev otkrila je da će judo tim Izraela uskoro otputovati u Abu Dhabi, kako bi sudjelovao na međunarodnim turnirima, što upućuje na normalizaciju odnosa dvije države kroz sportske aktivnosti i sigurnosnu saradnju.

Ona je najavila s ponosom da će se izraelski judo tim natjecati u Abu Dhabiju i odnijeti pobjedu, a da će izraelska zastava biti podignuta na jarbol, uz intoniranje nacionalne himne.

Prema riječima ministrice, vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata dale su zvaničnu saglasnost za učešće izraelskog tima na međunarodnim turnirima na svojoj teritoriji.

Sigurnosna saradnja dvije zemlje

Iako ne postoje zvanični odnosi između dvije strane, na normalizaciju odnosa upućuje i tweet Simona Arana, dopisnika izraelskog javnog servisa IBA (Israel Broadcasting Authority), koji je u maju objavio fotografiju predstavnice sportskih institucija Izraela u društvu predstavnice sportskih institucija Emirata povodom njihovog učešća na međunarodnoj sportskoj konferenciji u Gabroneu, glavnom gradu Bocvane.

Nekoliko dana prije toga, održan je meč ženskih timova Izraela i UAE-a na Evropskom prvenstvu u odbojci u Gibraltaru, a samo nekoliko dana ranije Tel Aviv je ugostio bicikliste iz Emirata i Bahreina na utrci u Jerusalemu.

Također, američki izvještaji posljednjih dana govore o sigurnosnoj saradnji između dvije strane.

Bojkot umjetnika sa Zapada

Prema informacijama koje su procurile u javnost, vladari UAE-a su koristili špijunske programe koje je dizajnirala izraelska kompanija NSO Group za prisluškivanje arapskih i zaljevskih lidera.

Koraci ka normalizaciji odnosa poduzimaju se neformalno, dok istovremeno poznati zapadni umjetnici odbijaju učešće na izraelskim manifestacijama, u znak protesta protiv politike okupacije na palestinskim teritorijama.

Posljednji takav slučaj dogodio se kada je američka pjevačica Lana Del Rey otkazala svoj koncert u Izraelu.

Izvor: Al Jazeera