Izraelske grupe protiv zakona o oduzimanju palestinske zemlje

Izraelski parlament prihvatio je u ponedjeljak zakon koji će državi omogućiti da prisvoji stotine hektara palestinske zemlje na okupiranoj Zapadnoj obali (EPA)

U prvom konkretnom pokušaju da se suprotstave spornom novom zakonu koji legalizira hiljade kuća u ilegalnim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali dvije izraelske grupe za zaštitu ljudskih prava zatražile su od Vrhovnog suda Izraela da poništi ovu mjeru, prenosi agencija Associated Press.

Grupe Adalah i Jerusalemski centar za pravnu pomoć i ljudska prava obratili su se Vrhovnom sudu zatraživši da zaustavi implementaciju prijedloga zakona usvojenog ove sedmice u Parlamentu, a koji predviđa legalizaciju desetke naselja izgrađenih na privatnoj palestinskoj zemlji.

“Ovaj sveobuhvatan i opasan zakon dozvoljava eksproprijaciju goleme površine privatnog palestinskog zemljišta, dajući apsolutnu prednost političkim interesima Izraela”, rekla je Suhad Bishara, advokatica grupe Adalah.

Ona je izjavila kako je grupa Adalah zatražila da se implementacija zakona suspendira do konačne presude.

Zahvala Donaldu Trumpu

Izraelski parlament prihvatio je u ponedjeljak zakon koji će državi omogućiti da prisvoji stotine hektara palestinske zemlje na okupiranoj Zapadnoj obali, zadajući još jedan težak udarac šansama za mirno rješenje, prenose agencije.

Zakon, za koji je glasalo 60, a koji su odbila 52 zastupnika, prihvaćen je u trećem, posljednjem čitanju nakon što je premijer Benjamin Netanyahu obavijestio saveznika Sjedinjene Američke Države o raspravi o tom pitanju.

Zakonom se legalizira otimanje palestinske zemlje i daljnji je korak prema barem djelomičnoj aneksiji Zapadne obale, ocjenjuju njegovi kritičari.

U govoru nakon glasanja Bezalel Smotrich iz Jevrejskog ognjišta, nacionalističke vjerske stranke, koja je bila jedan od predlagača zakona, izrazio je zadovoljstvo zbog izbora američkog predsjednika Donalda Trumpa, “bez koga taj zakon najvjerovatnije ne bi prošao”, pišu agencije.

Izvor: Agencije