Izraelske mjere sigurnosti ugrozile život bolesnog dječaka

Emir provodi dijalizu kod kuće (Al Jazeera)

Piše: Juman Abu Arafa

Detektori metala koje su izraelski okupatori postavili na ulazu u džamiju Al-Aqsa za dvadesetpetogodišnju Maryam Sinokrot nisu predstavljali samo prepreku na putu do džamije, već i do doma i posla, te su ugrozili život njenog četverogodišnjeg sina Emira koji pati od zatajenja bubrega.

Maryam živi odmah uz Bab al-Silsila, jedan od zapadnih ulaza u džamiju Al-Aqsa, gdje radi kao čuvarica džamijskog kompleksa. Za Maryam i njene susjede koji žive u ovom dijelu grada džamija i Stari grad predstavljaju vezu koja ih spaja s ostalim djelovima grada izvan zidina Jerusalema.

Izraelske barijere na vratima Al-Aqse i gradskim sokacima otežavaju normalno kretanje po gradu ovoj Palestinki. Međutim, nakon što su postavljeni detektori metala, situacija je postala još teža i znatno kompliciranija. Maryam, također, živi nasuprot izraelske policijske stanice čije su nadzorne kamere usmjerene prema njenoj kući.

Zabranili prolaz medicinskom vozilu

Maryamin četvorogodišnji sin Emir pati od zatajenja bubrega, a dijalizu provodi kod kuće. U slučaju da dođe do poteškoća i prekida dječaku je neophodno hitno prebacivanje u bolnicu. Zbog svega toga, specijalno vozilo dovozi potrebnu medicinsku opremu, tešku i do 140 kilograma, do njihovog doma na Lavlja vrata kroz kompleks džamije Al-Aqsa. Međutim, to nije tako jednostavan proces zbog izraelskih vojnika na ulazima u džamijski kompleks i neophodne koordinacije sa Uredom za islamski vakuf. 

Maryam za Al Jazeeru kaže da je morala odgoditi dostavljanje jedne ture lijekova za dječaka jer su okupacione snage u petak, 14. jula potpuno zatvorile ulaze u džamiju, stoga je čekala sve do nedjelje, kada je kompleks ponovo otvoren. Međutim, ostala je zatečena, baš kao i ostali Palestinci nastanjeni u Jerusalemu, kada je ugledala da su Izraelci postavili detektore za metal na ulazima. 

Shvatila je da ne postoji drugi način da unese lijekove za svog sina osim da prođe kroz detektor, kaže Maryam. Ni ona ni njeni susjedi nisu se željeli povinovati izraelskim uvjetima, pa su odbili da prolaze kroz detektore metala do svojih domova. Počeli su gurati željezne barijere i suprotstavljati se izraelskim vojnicima koji su ih onda počeli udarati i vrijeđati.

Maryam kaže: ”Svaki put kada bismo išli kući ili izlazili vani nailazili smo na probleme i uvrede izraelskih vojnika. Snimali su nas kamerama jer smo odbijali proći kroz detektore. Nisam spremna izlagati svoje dijete svemu tome i zračenju detektora, a nije dobro ni za lijekove da su izloženi zračenju”.

Maryam je ispričala kako se odigrala cijela situacija kada su izraelski vojnici zaustavili medicinsko vozilo s lijekovima za njenog sina i zabranili mu da nastavi dalje prema Lavljim vratima, jednom od ulaza u Stari grad. Kaže kako je morala posuditi vozilo od prijateljice koje je bilo parkirano unutar zidina Starog grada. U njemu je prevezla pakete s lijekovima do ulice Tariq al-Wad u Starom gradu. To je bila posljednja tačka do koje je mogla ići vozilom.

Nevolje i teškoće

Dalje su joj pomogla dva mladića da ponese teške pakete s lijekovima do kuće. Na nekoliko kontrolnih punktova su ih zaustavljali, ispitivali i pretresali pakete, iako im je Maryam predočila svu potrebnu dokumentaciju i potvrde da se radi o lijekovima. Međutim, izraelski vojnici su insistirali na tome da ona otvori pakete i nisu se osvrtali na upozorenja da je to zabranjeno osim u određenim okolnostima i u sterilnim uvjetima.

Nakon svih ovih problema, Maryam i mladići koji su joj pomagali uspjeli su konačno doći do ulaza u njenu kuću, ali im tada veliki broj izraelskih snaga sigurnosti i policije, koji su čuvali detektore metala postavljene pred njenim vratima, nisu dozvolili da idu dalje. Galamili su i ispitivali ih, te ih prisiljavali da prođu kroz detektor. Na kraju su dozvolili samo njoj da prođe kraj detektora, pa je morala nositi teške pakete s lijekovima do kuće u više navrata.

Maryam sama brine o bolesnom sinu, jer izraelske vlasti ne dozvoljavaju njenom suprugu da dođe u Palestinu iz Jordana. Kaže kako se svakodnevno suočava s različitim problemima te da je situacija bila takva i prije postavljanja detektora na ulaz u džamijski kompleks, ali i nakon toga.

Smatra da će svaka alternativa detektorima za metal koja bude postavljena s ciljem pojačavanja nadzora i kontrole nad džamijom Al-Aqsa samo dodatno zakomplicirati život posjetiteljima i ljudima koji žive u tom dijelu grada.     

Izvor: Al Jazeera