Izraelske snage ubile pet Palestinaca

Palestinsko ministarstvo zdravlja navelo da su vojnici spriječili vozilo hitne pomoć da uđe na područje gdje se desio napad (AP)

Izraelske snage su u posljednja 24 sata ubile pet osoba.

Zadnje u nizu je ubistvo palestinskog mladića na okupiranoj Zapadnoj obali. Optužuju ga da je izveo napad nožem na izraelske vojnike u Hebronu.

Mediji navode da je Palestinac, koji još nije identificiran, prišao vojnicima na kontrolnom punktu u gradu i ranio nožem jednog vojnika prije nego što je ubijen.

Palestinsko ministarstvo zdravlja potvrdilo je smrt, ne pruživši daljnja objašnjenja.

Val nasilja

Navelo je da su vojnici spriječili vozilo hitne pomoć da uđe na područje gdje se desio napad.

“Incident se dogodio jutros u ranim jutarnjim satima u Hebronu, na okupiranoj Zapadnoj obali. Jedan mladi Palestinac pritrčao je jednom izraelskom vojniku i pokušao ga izbosti. Izraelski vojnik pretrpio je lakše rane, a Palestinac je ubijen. Ovo je napad gotovo identičan onome koji se dogodio jučer, kada je drugi Palestinac dotrčao do istog kontrolnog punkta. Vojnik je lakše ranjen, a Palestinac je ubijen. U posljednja 24 sata ubijena su četiri Palestinca. No, postoji bojazan da bi se napadi na izraelske vojnike mogli nastaviti. Val nasilja započeo je u oktobru prošle godine, kada je Izrael ograničio pristup kompleksu džamije Al-Aqsa u Jerusalemu“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Imran Khan.

Jučer su u nekoliko odvojenih slučajeva izraelske snage ubile trojicu Palestinaca i jednog Jordanca.

Nasilje na okupiranim teritorijima s povremenim prekidima traje od oktobra prošle godine, a dosad je poginulo 215 Palestinaca i 33 izraelska državljana.

Izvor: Al Jazeera