Izraelske vježbe na palestinskim imanjima

Izrael je počeo velike vojne vježbe u sjevernom dijelu Jordanske doline, jugoistočno od Nablusa na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prema naredbi izraelske vojske desetine Palestinaca morale su da napuste područje. Na njihovim posjedima pričinjena je velika materijalna šteta, javlja Sameer Abu Shamale, novinar Al Jazeere.

Koristeći bojevu municiju, izraelska vojska počela je vojne vježbe na okupiranoj Zapadnoj obali. Veliki broj vojnika i oklopnih borbenih vozila je raspoređen u pojasu između okolnih planina i poljoprivrednog  zemljišta. Usjevi su pretvoreni u vojni poligon, i većinom su uništeni.

“Količina ispucanih granata i municije je dovoljna za napad na drugu državu. Kažu nam da je riječ o vježbama. Gdje ste još vidjeli da se na poljoprivrednom zemljištu rade vojne vježbe? Za ovaj postupak mi imamo samo jedno objašnjenje. Radi se o okupiranju i uništavanju poljoprivrednih dobara palestinskog naroda”, rekao je predstavnik plemena Benu Jaber.

U okolno područje svakodnevno pristižu stotine vojnih vozila i tenkova. U toku su pripreme za nove vježbe u narednim danima.

Napušteni domovi

Dolasku vojnih snaga je prethodila naredba izraelske vojske lokalnim stanovnicima da napuste svoje domove. Većina stanovnika pripada palestinskim nomadskim plemenima. Sa sobom su uspjeli ponijeti samo osnovne stvari i povesti stoku.

“Šta da radimo? Ovakve situacije se ponavljaju svake godine. Vojne vježbe bi se trebale održavati u planinama, a ne u naseljima. U blizini su jevrejska doseljenička naselja. Neka tamo izvode svoje vojne vježbe. Ovdje je riječ o protjerivanju i uništavanju naših domova”, ogorčeno je rekao palestinski pastir.

Nekoliko kilometara od svojih šatorskih naselja i kuća okuplja se protjerano stanovništvo. Spas od nesnosne vrućine za svoju djecu traže u hladu okolnog drveća.

Osuđuju šutnju međunarodne zajednice dok okupacijska izraelska vojska krši njihova prava.

“Palestinci smatraju da izraelski postupak njihovog udaljavanja s ovog područja ima samo jedan cilj. Prisvajanje preostalih prirodnih bogatstava koje ovo područje posjeduje u korist okupacijske vojske i jevrejskih doseljenika”, javlja Abu Shamale.

Izvor: Al Jazeera