Izraelske zračne snage napale položaje Hamasa

Udar na poziciju kraj granične ograde uslijedio je nakon što su odatle Palestinci puštali zmajeve sa prikačenim zapaljivim bombama, tvrdi Izrael (EPA)

Izraelske zračne snage napale su u subotu navečer položaje Hamasa na sjeveru Pojasa Gaze, saopćila je izraelska vojska, a izvještaja o žrtvama nema.

Udar na poziciju kraj granične ograde uslijedio je nakon što su odatle Palestinci puštali zmajeve sa prikačenim zapaljivim bombama, dodaje su vojnom saopćenju koje u subotu ujutro prenose izraelski mediji.

U subotu je palestinsko Ministarstvo zdravlja saopćilo da je 70 Palestinaca ranjeno izraelskom bojevom municijom u masovnim protestima duž granice Pojasa Gaze i Izraela, prenosi Beta. Protesti se održavaju u sklopu Velikog marša za povratak.

Skupovi bi trebali kulminirati 15. maja, kada Palestinci obilježavaju Nakbu odnosno katastrofu, odnosno na vrijeme kada je uspostavljen Izrael 1948. godine, kada je 750.000 Arapa silom protjerano iz Palestine.

Novi protesti

Protesti su izbili šestog petka zaredom na pet lokacija duž granice, a demonstranti su bacali kamenice, kotrljali zapaljene gume prema vojnicima razmještenim s druge strane granice i puštali zmajeve sa zapaljivim materijalom u namjeri da izazovu požare na izraelskoj teritoriji.

U srijedu su vatrogasci satima gasili požar koji je izbio u pašnjaku i polju kraj kibuca Beeri blizu granice.

U subotu je Hamas optužio Izrael za pogibiju šestorice članova te organizacije koja vlada Pojasom Gaze.

Izraelska vojska je porekla umiješanost, a izraelski mediji su naveli, pozivajući se na palestinske izvore, da je eksplozija izazvana u pokušaju da se onesposobi raketa ili granata.

Izvor: Agencije