Izraelski avioni bombardirali Pojas Gaze

U udarima nije bilo povrijeđenih, rekli su palestinski izvori (AP)

Izraelski borbeni avioni tri puta su u noći sa petka na subotu bombardirali Pojas Gaze, nakon što su dvije rakete ispaljene s tog palestinskog teritorija na Izrael.

U udarima nije bilo ozlijeđenih, rekli su palestinski izvori.

Jednu raketu, uperenu na izraelski grad Ashkelon, presrela je proturaketna baterija “Željezna kupola”, nekoliko sati nakon što je druga raketa eksplodirala u otvorenom polju u gradu Sderotu.

 

U Sderotu je oštećen autobus od šrapnela, ali ranjenih nije bilo.

Sirene za raketnu uzbunu čule su se u oba slučaja.

To je prva raketa koja je pogodila Sderot od prošlogodišnjeg rata između Hamasa i izraelske vojske, navode izraelski mediji, kako prenosi Tanjug.

Izraelska vojska je upozorila da neće tolerirati raketnu vatru na svoj teritorij.

“Teroristička grupa Hamas je suverena i ona snosi odgovornost”, navedeno je u vojnom priopćenju.

Grupa boraca koja sebe naziva “Brigade Sheikh Omar Hadid” i koja se identificira sa skupinom Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za raketnu vatru prema Ashkelonu.

Vjeruje se da je napad akt suprotstavljanja Hamasu, koji progoni članove te organizacije i u znak prosvjeda zbog nedavnog nasilja na najsvetijem mjestu u Jerusalemu.

 

Raketna vatra uslijedila je nakon nasilja na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu, u kojem je ranjen 21 Palestinac i trojica izraelskih policajaca.

Gradonačelnik Sderota Alon David izjavio je da očekuje da “premijer i ministar obrane djeluju odlučno i čvrsto, kako bi se postiglo zatišje u tom području i obnovio normalan život stanovnika”.

Izrael je u četvrtak razmjestio bateriju “Željezna kupola ” u Ashdodu, na jugu zemlje, nakon vojne procjene da bi moglo biti osvetničkog raketiranja iz Gaze zbog sukoba policije i palestinskih mladića u Jerusalemu.

Izvor: Agencije