Izraelski masakr u Gazi uzrokovao 54 slučaja kliničke smrti

Izraelska vojska ubila je 62 Palestinca i ranila njih 3.188 (Reuters)

Palestinska ‘Nezavisna komisija za krivično gonjenje zločina izraelskog okupatora’ u Pojasu Gaze izjavila je u četvrtak da su 54 žrtve masakra, koji su počinile izraelske snage prošlog ponedjeljka, u stanju kliničke smrti.

Predsjednik Komisije Imad al-Baz istakao je na konferenciji za novinare održanoj u bolnici “Al-Shifa” u gradu Gazi da je tokom izraelskog masakra povrijeđeno više od 3.000 ljudi, od kojih su 54 žrtve s izuzetno teškim povredama glave i vrata. Sve su one u stanju kliničke smrti.

Al-Baz je dodao da municija koju koristi izraelska vojska dovodi do obimnog razaranja tkiva i krvnih sudova. Povrijeđeni pacijenti podvrgnuti su višestrukim operativnim zahvatima, koji su trajali duže od pet sati.

Masakr nad demonstrantima

Al-Baz je pozvao palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da se obrati Međunarodnom krivičnom sudu kako bi se Izrael sankcionisao za svoje zločine. Također je pozvao na formiranje zajedničke komisije za istraživanje izraelskih zločina počinjenih nad nenaoružanim civilima.

Izraelske okupacijske snage u ponedjeljak i utorak počinile su masakr nad miroljubivim demonstrantima na granicama Pojasa Gaze. Tom prilikom ubijena su 62 Palestinca, a ranjeno je 3.188 drugih. Izraelske snage koristile su živu municiju, gumene metke i suzavac.

Palestinski demonstranti protestovali su protiv premještanja američke ambasade u okupirani Jerusalem. Protestima su obilježili i 70. godišnjicu Nakbe.

Izvor: Agencije