Izraelski mediji: Ubica Hamasovog inženjera uhapšen u Hrvatskoj

Ubistvo Zawahrija ponovo je postalo aktuelno nakon što je u Kuala Lumpuru ubijen još jedan Hamasov ekspert za oružje Fadi Mohammad al-Batsh (EPA)

Jedan od osumnjičenih za ubistvo Hamasovog inženjera Muhameda Zavahrija u decembru 2016. u tuniskom gradu Sfaksu uhapšen je u Hrvatskoj, objavio je izraelski list Times of Israel, pozivajući se na tvrdnje Ministarstva pravde Tunisa.

Izraelski mediji navode i da je osumnjičeni uhapšen još pre dva meseca, ali da hrvatske vlasti, navodno, odbijaju da ga izruče Tunisu.

I Hezbolah i Hamas optužuju Mosad za ubistvo Zavahrija, koji je izrešetan ispred svoje kuće u Tunisu.

Hamas je još prošle godine tvrdio da su izraelski špijuni koristili pasoše Bosne i Hercegovine kako bi ušli u Tunis i ubili Zavahrija, koji je imao i belgijsko državljanstvo.

Bio zadužen za dronove

Zavahri, koji je bio vazduhoplovni inženjer i državljanin Tunisa, potvrđen je od Hamasa kao centralna figura u njihovom programu razvoja oružja, pre svega u razvoju dronova.

Izrael nije preuzeo odgovornost za atentat i odbija da odgovori na optužbe Hamasa da oni stoje iza ubistva Zavahrija.

Međutim, kako podseća izraelski list, ubrzo nakon Zavahrijevog ubistva izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman dao je izjavu kojom insinuira da je Zavahri bio legitimna meta.

“Ako je neko ubijen u Tunisu, vrlo je verovatno da nije bio mirovni aktivista ili kandidat za Nobelovu nagradu”, rekao je Liberman, dodajući da će Izrael i dalje “štititi svoje interese”.

Ova vest ponovo je postala aktuelna nakon što je u subotu u Kuala Lumpuru ubijen još jedan Hamasov ekspert za oružje.

Fadi Muhamed al-Batš (35) ubijen je ispred džamije, a nakon što su njegova rodbina i Hamas optužili Mosad za još jedno ubistvo, Izrael je odbacio i te optužbe.

Izvor: Al jazeera