Izraelski ministar kritikovao Abbasa zbog govora o Trumpu

Lieberman (desno) je rekao da Abbasovo obraćanje simbolizira njegovo odustajanje od perspektive mirovnih pregovora (EPA)

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman rekao je danas za palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da “nije pri svijesti”, zbog Abbasovog oštrog govora protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Lieberman je rekao da Abbasovo obraćanje simbolizuje njegovo odustajanje od perspektive mirovnih pregovora i da je umjesto toga odabrao konfrontaciju s Izraelom i SAD-om, prenijela je agencija AP.

Abbas je sinoć uputio oštre kritike na račun Trumpa zbog njegovog priznanja Jerusalema za izraelsku prijestonicu i njegovih tvitova u kojima je zaprijetio da će prekinuti američku pomoć Palestincima zato što nisu, kako je rekao, voljni nastaviti pregovarati s Izraelom.

“Kada smo to odbili pregovarati?”, rekao je Abbas članovima palestinskog Centralnog vijeća, poručivši američkom predsjedniku da se treba stidjeti zbog tih riječi.

‘Labuđi pjev’

Izraelski ministar obrazovanja Naftali Bennett rekao je da Abbasov govor predstavlja “labuđi pjev”.

“Abu Mazen (Abbasov nadimak) na kraju je svog puta, vladavine i života”, rekao je Bennett, dodavši da izgleda da ne postoje palestinski partneri i da ih najvjerovatnije neće ni biti.

Trump je izazvao bijes među Palestincima i muslimanima širom svijeta kad je krajem prošle godine objelodanio da SAD priznaje Jerusalem za prijestonicu Izraela i da će tamo premjestiti američku ambasadu.

Tim potezom američki predsjednik narušio je decenije američke politike i međunarodni konsenzus da se sudbina Jerusalema odluči pregovorima dvije strane, navela je američka agencija.

Izvor: Agencije