Izraelski ministar poslao EU ‘hiljadu puta dovraga’

Mediji podsjećaju da je Steinitz prije samo dvije sedmice pozdravio izraelske veze s EU-om tokom obilježavanja Dana Evrope 9. maja (EPA)

Izraelski ministar energetike Yuval Steinitz kritikovao je Evropsku uniju zbog kritika koje je uputila na račun postupanja izraelske policije prema izraelsko-arapskim demonstrantima, prenose agencije.

“Oni mogu ići hiljadu puta dovraga”, rekao je ministar za lokalni radio 103FM.

“Ovo je vrhunac licemjerstva. Ta ista Evropska unija sada se ulizuje Iranu i pomoći će toj državi u suočavanju s američkim sankcijama”, rekao je Steinitz.

Mediji podsjećaju da je Steinitz prije samo dvije sedmice pozdravio izraelske veze s EU-om tokom obilježavanja Dana Evrope 9. maja u rezidenciji ambasadora Unije u Izraelu.

Brza istraga

Evropska unija u srijedu je zatražila “brzu istragu” o navodima da je izraelski policajac slomio nogu izraelsko-arapskom aktivistu koji je uhapšen u sjevernom izraelskom gradu Haifi.

Aktivistu Jafara Faraha zatvorila je policija kao odgovor na proteste koji su održani u znak podrške palestinskim demonstrantima u Pojasu Gaze.

“Šaljem dovraga Evropsku uniju, koja zapravo ne predstavlja evropske države. To je organizacija koju niko ne vodi, a koja živi vlastiti život. Ona (EU) manje je prijateljska nego što su to evropske države koje je sačinjavaju”, dodao je Steinitz.

Izvor: Agencije