Izraelski ministar pozvao saudijskog prestolonasljednika u posjetu

Smatra se da Mohammad bin Salman djeluje u ime savjetnika u Bijeloj kući Jareda Kushnera (Reuters)

Izraelski ministar obavještajnih službi Yisrael Katz pozvao je saudijskog prestolonasljednika da posjeti Izrael, prenosi izraelski list Haaretz.

Poziv je upućen tokom Katzovog intervjua za jedan saudijski medij.

Katz je izraelskom listu potvrdio da je pozvao Mohammada bin Salmana u srijedu. Kako navod Haaretz, urednici su izbacili dio teksta s pozivom iz finalne verzije intervjua.

Katz je u intervjuu opisao Saudijsku Arabiju kao “lidera arapskog svijeta” i preporučio da se mirovni pregovori između Palestinaca i Izraela vode pod pokroviteljstvom Rijada.

Izraelsko-palestinski pregovori su u blokadi, no američki predsjednik Donald Trump najavio je obnovu razgovora, sa Sjedinjenim Američkim Državama u ulozi posrednika.

Trump je prošle sedmice priznao Jerusalem kao prijestonicu Izraela i najavio planove selidbe Ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem, na što je predsjednik Palestine Mahmoud Abbas kazao da se time SAD “diskvalifikovao” iz uloge posrednika.

Iran ‘zajednička prijetnja’

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud ponovno je istakao posvećenost Kraljevine palestinskoj državi s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

No, kako prenosi Reuters, smatra se da Mohammad bin Salman djeluje u ime savjetnika u Bijeloj kući Jareda Kushnera, te da je Abbasu predstavio američki plan za mir na Bliskom istoku.

Navodno su se zvaničnici Saudijske Arabije i Izraela susretali u prošlosti i bilo je upućeno nekoliko sličnih pozivnica.

Prošlog mjeseca izraelski ministar komunikacija Ayoub Kara pozvao je velikog muftiju Saudijske Arabije Abdula Aziza al-Sheikha da posjeti Izrael.

Analitičari kažu da su prikrivene veze između dvije države zasnovane na “zajedničkoj prijetnji”, koju predstavlja Iran.

Izvor: Al Jazeera