Izraelski ministar prijeti ubistvima čelnika Hamasa

Izrael stalno ističe da smatra Hamas odgovornim za nasilje koje potječe iz Pojasa Gaze (EPA)

Izraelski ministar Yisrael Katz zaprijetio je da će Izrael obnoviti ciljana ubistva čelnika Hamasa nakon što je palestinska organizacija Islamski džihad iz Pojasa Gaze objavila videosnimak na kojem se vide izraelski vojnici i oficiri na nišanu snajpera.

“Prijetnje terorističke organizacije Islamski džihad da će pucati na oficire IDF-a [Izraelske odbrambene snage] snajperima iz Gaze predstavljaju prekoračenje crvene linije”, rekao je Katz, koji je zadužen za obavještajne službe.

“Hamas mora znati da će svaki napad na komandante IDF-a na granici Gaze odmah voditi do obnove ciljanih ubistava rukovodstva Hamasa.”

Snimak je objavljen na Dan nezavisnosti Izraela, a pred četvrte masovne palestinske proteste na granici Pojasa Gaze u petak, prenosi Beta.

Od izraelske vatre poginulo 35 Palestinaca

Na snimku je snajper uperen na vojnike i oficire kraj granične ograde, kako izgleda.

Vide se general major Yoav Mordechai i komandant južne komande, general-major Eyal Zamir, prenijeli su izraelski mediji.

“Vi ubijate naš narod hladnokrvno i mislite da ste zaštićeni kad su nišani naših snajpera upereni na vaše visoke komandante”, napisala je organizacija na hebrejskom i arapskom jeziku na kraju videosnimka.

Mordechai, zadužen za koordinaciju aktivnosti Vlade Izraela na palestinskim teritorijama, obilazio je granično područje u posljednjim sedmicama, zajedno sa Zamirom, kako bi se koordinirao odgovor na masovne palestinske proteste koji su doveli do krvavih sukoba.

Vjeruje se da je emitirani video snimljen za vrijeme demonstracija petkom, koje su počele 30. marta pod nazivom “Marš povratka”.

Od početka protesta od izraelske vatre poginulo je 35 Palestinaca, a ranjeno ih je više od 1.500.

Na izraelskoj strani nije bilo povrijeđenih.

Protesti protiv blokade Pojasa Gaze

Organizator protesta, Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, najavio je da će demonstracije trajati šest sedmica.

Palestinci protestiraju protiv blokade Pojasa Gaze i za pravo na povratak palestinskih izbjeglica na sadašnju teritoriju Izraela.

Egipat, navodno, vrši pritisak na Hamas i druge palestinske organizacije da obustave proteste, izražavajući bojazan da bi mogli izmaći kontroli i podstaći novi rat između hamasovaca i izraelske vojske.

Izrael stalno ističe da smatra Hamas odgovornim za nasilje koje potječe iz Pojasa Gaze.

Izvor: Agencije