Izraelski ministar: U sljedećem ratu nećemo štedjeti Liban

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman nedavno je upozorio da Liban neće biti pošteđen ako Hezbollah napadne Izrael (EPA)

Izraelski ministar Naftali Bennett upozorio je na potencijalni haos koji bi mogao nastati u Libanu ako Izrael još jednom bude “uvučen” u rat protiv šiitskog Hezbollaha.

Obraćajući se skupu kršćanskih novinara u Jerusalemu, Bennett, koji je zadužen za obrazovanje, rekao je da će se Liban smatrati odgovornim za svaku akciju Hezbollaha protiv Izraela, jer je dao legitimitet toj proiranskoj organizaciji, prenosi Beta.

“Ako Liban ima Hezbollah kao dio svoje vlade i on posjeduje hiljade i hiljade raketa u svojim domovima, onda je Liban u igri, njegova infrastruktura, međunarodni aerodrom, vladine zgrade – sve je u igri. Jer, ako vi ne želite da se to dogodi, ne mora se dogoditi. Samo raspustite tu stvar koja se zove Hezbollah”, rekao je Bennett, prenijeli su izraelski mediji.

Ministar je podsjetio da su tokom rata protiv Hezbollaha u ljeto 2006. godine Sjedinjene Američke Države poslale poruku da se Izrael bori protiv te organizacije, ali da ne dira Liban, najavivši da se u slučaju još jednog rata Izrael neće pridržavati tog zahtjeva.

“Ono što ja tražim jest da razumijete da je i Hezbollah jednako Liban i nemojte tražiti od nas da radimo nemoguće, pincetom vadimo teroriste iz, navodno, divne zemlje koja voli mir”, rekao je Bennett, vođa desničarske partije Jevrejski dom, ključnog partnera u vladajućoj koaliciji izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Val nasilja

Iako se Izrael nada da će izbjeći novi val nasilja na svojoj sjevernoj granici, “nije ludost misliti da ćemo možda imati treći libanski rat”, rekao je Bennett.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman također je nedavno upozorio, mada manje otvoreno, da Liban neće biti pošteđen ako Hezbollah, koji se u ratu u Siriji bori na strani snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, napadne Izrael.

Bennett je govorio pred više od 100 novinara iz 35 zemalja koji su došli na prvi Kršćanski medijski samit u Jerusalemu ove sedmice. Organizator četverodnevnog skupa jest Vladin ured za štampu. Mnogi učesnici povezani su s proizraelskim evangelističkim pokretom.

Drugi libanski rat trajao je 34 dana i u njemu je poginulo gotovo 1200 ljudi u Libanu, mahom civila, dok je na izraelskoj strani ubijeno 165 ljudi, najviše vojnika. U tom jednomjesečnom ratu pričinjena je velika šteta infrastrukturi u Libanu.

Izvor: Agencije