Izraelski napadi na skladište oružja Hezbollaha u Siriji

Od početka sukoba u Siriji 2011. godine Izrael je izveo nekoliko napada na sirijsku vojsku i libanski Hezbollah (Reuters)

Cilj izraelskih napada u noći sa četvrtka na petak blizu aerodroma u Damasku bilo je skladište oružja koje pripada libanskom šiitskom pokretu Hezbollah, savezniku režima, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

“Izraelski avioni ispalili su rakete na skladište oružja Hezbollaha blizu aerodroma, 25 kilometara jugoistočno od glavnog grada”, objavila je nevladina organizacija.

Od početka sukoba u Siriji 2011. godine Izrael je izveo nekoliko napada na sirijsku vojsku i libanski Hezbollah, zakletog neprijatelja Izraela.

Uloga Irana

Sirijska vojska optužila je 7. septembra Izrael da je na zapadu zemlje izveo zračne napade na infrastrukturu, pri čemu su dvije osobe smrtno stradale.

Prošlog mjeseca jedan izraelski zvaničnik poručio je da će ta zemlja bombardovati palaču sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ako Iran nastavi sa širenjem svoje teritorije u toj zemlji.

Tokom sastanka izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ruskog predsjednika Vladimira Putina Netanyahu je izrazio zabrinutost zbog prisustva iranskih snaga i Hezbollaha u Siriji.

Rat u Siriji počeo je u martu 2011. godine kao pobuna protiv Assadove vlade, a kasnije je prerastao u građanski rat u kojem su smrtno stradale stotine hiljada ljudi, navode Ujedinjene nacije.

Izvor: Agencije