Izraelski parlament usvojio prijedlog o utišavanju ezana

Prijedlogom se zabranjuje pozivanje na molitve od 23:00 do 7:00 (Arhiva)

Ministarski komitet za zakone Izraelskog parlamenta odobrio je nacrt prijedloga o utišavanju ezana, koji zabranjuje džamijama da upotrebljavaju zvučnike kako bi mujezin pozvao na molitvu, nazivajući to “štetnom bukom”.

Nacrt prijedloga mora biti usvojen u Knessetu u tri čitanja kako bi postao zakon.

Sudeći po izraelskim medijima, prijedlog zabranjuje upotrebu zvučnika za pozivanje na molitve u Jerusalemu i Izraelu. Prijedlogom se zabranjuje pozivanje na molitve od 23:00 do 7:00.

Prijedlog su podnijeli članovi izraelskog Knesseta Mordah Yogev iz stranke Habayit Hayehudi i predsjedavajući Ministarskog komiteta iz stranke Likud David Bitan.

‘Buka’ koju stvara mujezin

Oni tvrde da pozivi na molitvu u ranim jutarnjim satima uglavnom sa džamija prekidaju san stotina hiljada Jevreja i Arapa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odobrio je prijedlog, rekavši da su se ljudi “svih religija nebrojeno puta požalili na buku koju stvara mujezin”.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas osudio je prijedlog i kazao je da će to “uvući regiju u katastrofu”.

Zamjenik generalnog sekretara Arapske lige Ahmed Ben Helli nazvao je prijedlog “veoma opasnom provokacijom”, dodajući da on “udara” u vjerske slobode, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Poziv na molitvu upućuje se pet puta dnevno, a prvi ezan oglašava se u zoru.

Izvor: Agencije