Izraelski sud produžio pritvor 16-godišnjoj Palestinki

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman pozdravio je odluku suda o zadržavanju Ahed Tamimi u zatvoru (EPA)

Izraelski sud je produžio pritvor 16-godišnjoj palestinskoj tinejdžerki Ahed al-Tamimi. Sud je donio odluku da mlada Palestinka ostane u pritvoru još 48 sati radi, kako se navodi, “daljnje istrage”.

Ovo je četvrti put da izraelski sud produžava pritvor palestinskoj tinejdžerki, javlja Anadolija. Vojni sud Izraela je 1. januara podigao optužnicu protiv 16-godišnje Ahed.

Optužnica protiv ove mlade Palestinke iz sela Nebi Saleh na okupiranoj Zapadnoj obali, koja je svojim postupkom privukla pažnju svjetske javnosti, podignuta je zbog navodnog napada na izraelske vojnike.

Tamimi je snimljena u decembru 2017. godine kako ispred porodične kuće gura, udara i šamara izraelske vojnike, koji na to nisu reagovali. Osim toga, Tamimi je ugrizla izraelskog vojnika za ruku koji je njenog brata držao za vrat u pokušaju da ga uhapsi 2015. godine.

Palestinci slave mladu Ahed, smatrajući je simbolom njihove borbe protiv Izraela.

AI traži oslobađanje

Amnesty International u ponedjeljak je zatražio oslobađanje Tamimi. Tinejdžerka se suočava sa 12 optužbi među kojima su napad na vojnike i podsticanje na nasilje.

“Ništa što je Ahed Tamimi učinila ne može opravdati nastavak pritvora mladoj djevojci”, navodi Magdalena Mugrabi iz Amnesty International u izjavi za javnost.

Suđenje “pokazuje diskriminatorni tretman izraelskih vlasti prema palestinskoj djeci koja se usude da ustanu protiv aktuelne, često brutalne, represije okupacijskih vlasti”, dodaje Mugrabi.

Više od 300 palestinskih maloljetnika drži se u izraelskim zatvorima. Izraelski političari, u međuvremenu, tvrde da je tinejdžerka pokušala isprovocirati nasilnu reakciju izraelskih vojnika.

Skupa s navodima za napad, izraelski vojni tužilac optužio je Tamimi zbog izjava u istom decembarskom snimku u kojem ona izražava podršku napadima noževima, kamenicama i “mučeničkim operacijama”, u očiglednoj aluziji na samoubilačke bombaške napade.

Porodica Tamimi, koja broji na stotine članova, izvodila je demonstracije svake sedmice u Nabi Salehu od 2009. godine, nakon što je vojska ograničila Palestincima pristup obližnjem zemljištu, prenosi agencija dpa.

Izvor: Agencije