Izraelski tenkovi gađali pozicije Hamasa

Palestinski izvori naveli su da je izraelska vojska napala šest pozicija Hamasa, koji vlada Pojasom Gaze (EPA)

Izraelska vojska odgovorila je danas tenkovskom vatrom na pozicije Hamasa nakon što je saopćeno da je više eksplozivnih naprava aktivirano duž granice s Pojasom Gaze, što je treći takav incident u posljednjih nekoliko sedmica.

U vojnom saopćenju navedeno je da je cilj bio da se povrijede vojnici koji patroliraju duž granice.

Povreda, međutim nije bilo, prenijeli su izraelski mediji.

Palestinski izvori naveli su da je izraelska vojska napala šest pozicija Hamasa, koji vlada Pojasom Gaze, ispalivši 14 granata, i da ima ranjenih, što palestinsko Ministarstvo zdravstva nije potvrdilo.

Reporter Al Jazeere javio je da su izraelske izviđačke letjelice ispalile najmanje dva projektila prema položajima palestinskog pokreta u gradu Beit Hanoun, u sjevernom dijelu Pojasa.

Reporter je potvrdio da je izraelska vojska granatirala uporišta Hamasa, dok agencija Anadolija navodi da su projektili nanijeli materijalnu štetu, ali da žrtava nije bilo.

Optužbe Palestinske samouprave

U utorak je palestinski premijer Rami Hamdallah, koji je došao u Pojas Gaze preko Izraela s druge palestinske teritorije, Zapadne obale, ostao nepovrijeđen u eksploziji bombe na putu kojim je prolazio njegov konvoj.

Palestinska samouprava, u kojoj dominira rivalski Fatah, odmah je optužila pripadnike Hamasa za taj incident, što su oni negirali.

Čelnik Hamasa Ismail Haniyah razgovarao je tog dana s Hamdallahom i njih dvojica navodno su se složila da su odgovorni Izrael i kolaboracionisti te zemlje.

U februaru je eksplozivna naprava eksplodirala duž granice s pojasom Gaze, ranivši četiri vojnika.

Dvije strane uglavnom su poštivale prekid vatre, kojim je nakon 50 dana okončan rat u Pojasu Gaze u ljeto 2014. godine. 

Demonstracije i sukobi s izraelskim snagama duž granice učestali su otkad je predsjednik SAD-a Donald Trump 6. decembra prošle godine saopćio da priznaje Jerusalem za glavni grad Izraela.

Izvor: Al Jazeera i agencije