Izraelski tenkovski ‘hitac upozorenja’ preko granice sa Sirijom

Kao odgovor na potez Sirije, vojska Izraela ispalila je tenkovsku granatu preko Sirijske granice i uputila žalbu mirovnim snagama UN-a stacioniranim na Golanskoj visoravni (EPA)

Izraelska vojska saopćila je kako je ispalila tenkovsku granatu na Siriju kao „hitac upozorenja“, nakon što je sirijska vojska započela građevinske radove duž granice sa Izraelom.

Vojska Izraela tvrdi kako je Sirija prekršila dogovor o prekidu vatre iz 1974. godine, iskoristivši tešku mašineriju da osigura vojno utvrđenje na Golanskoj visoravni, u demilitariziranoj zoni između dvije države.

Kao odgovor na potez Sirije, vojska Izraela ispalila je tenkovsku granatu preko sirijske granice i uputila žalbu mirovnim snagama UN-a stacioniranim na Golanskoj visoravni.

Kako prenosi Haaretz, izraelska armija je saopćila kako se aktivnost sirijske vojske desila u selu naroda Druzi po imenu Khader.

Oborena bespilotna letjelica

Prije dvije sedmice, vojska Izraela je objavila saopćenje u kojem se navodi kako će djelovati vojnim načinima kako bi spriječila okupacija Khadera nakon što se grad našao na udaru oružane grupe Front al-Nusra.

Uslijedile su žestoke borbe u Khaderu koji se nalazi tri kilometra od sirijsko-izraelske granice. Desio se i napad automobilom bombom, kada je poginulo najmanje devet, a ranjene su 23 osobe.

Prošle sedmice je izraelski sistem odbrane Patriot oborio bespilotnu letjelicu na granici sa Sirijom. Dron je navodno pripadao režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i sakupljao je podatke na području Quneitre, na granici.

Izvor: Agencije