Izraelski vojnici razbili proteste Palestinaca

Demonstranti su uzvratili bacanjem kamenica na izraelske vojnike (EPA)

Pripadnici izraelskih sigurnosnih snaga su rastjerali Palestince koji su protestirali na Zapadnoj obali.

Palestinci su u mjestu Jalazun u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali protestirali protiv izgradnje izraelskih naselja i zida razdvajanja, javlja agencija Anadolija.

Demonstranti su uzvratili bacanjem kamenica na izraelske vojnike.

Izrael je, navodeći kao razlog zabrinutost za sigurnost, 2002. godine počeo sa izgradnjom zida razdvajanja u dužini 650 kilometara između Zapadne obale i Izraela. Gradnja zida je počela dok je još na vlasti bio Ariel Sharon.

Izrael tvrdi da je zid zakonit, jer štiti njegove stanovnike od napada i ne predstavlja prijetnju, dok palestinska uprava tvrdi da je zid nezakonit, jer dijeli i diskriminira stanovništvo po vjeri i nacionalnosti i zadire duboko u teritoriju Zapadne obale.

Ugroženo dvodržavno rješenje

Protesti Palestinaca održani su dan nakon što je izaslanik UN-a kazao da su jevrejska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji možda već ubila moguće dvodržavno rješenje – stvaranje Palestine uz Izrael.

Robert Serry je sugerirao u četvrtak da bi Vijeće sigurnosti UN-a trebalo preduzeti akciju u mirovnom procesu.

Palestinci teže nezavisnoj državi u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu, teritorijama koje je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine.

Većina zemalja smatra da je izgradnja naselja na toj zemlji nelegalna.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je prošle sedmice, uoči općih izbora, da neće dozvoliti da palestinska država bude stvorena, ako on četvrti put postane premijer, obećavši širenje naselja, podsjeća agencija Tanjug.

‘Pokazuju spremnost’

“Nelegalno širenje naselja jednostavno se ne može pomiriti s ciljem da se pregovorima dođe do rješenja o dvije države i možda je ubilo samu mogućnost da se postigne mir, na modelu dvije države za dva naroda,” rekao je odlazeći izaslanik UN za Bliski istok Vijeću sigurnosti.

“Ja iskreno ne znam da li je već suviše kasno” rekao je on, kako prenosi Reuters.

Serry je također sugerirao da, ako Palestinci zaista obustave sigurnosnu saradnju, kao što su upozorili da će uraditi, mogao bi to biti “posljednji ekser u kovčegu” mirovnog sporazuma Oslo iz 1990-tih godina.

On smatra da ako Izraelci i Palestinci nisu spremni da obnove pregovore, ali i jedni i drugi pokazuju da još vjeruju u dvodržavno rješenje, onda bi međunarodna zajednica mogla razmotriti predstavljanje parametara za mirovni proces.

Francuska je u utorak rekla da će se i dalje zalagati za rezoluciju VS UN-a, u kojoj će se izložiti parametri za okončanje bliskoistočnog sukoba, ali da je “malo rano da se kaže” kada će biti najbolje vrijeme za takav potez.

Izvor: Agencije