Oglasi

Izraelski vojnici tukli i pritvorili nedužnog Palestinca

Palestinac je proveo pet dana u pritvoru zbog lažnih optužbi da je bacao kamenice, videosnimak dokazao da je nedužan.
Policija bila spremna pregledati snimak tek nakon dodatnog saslušanja u vojnom sudu OferYouTube/ B'Tselem

Izraelska organizacija za ljudska prava B'Tselem objavila je snimak sigurnosne kamere na kome se vidi kako nekolicina izraelskih vojnika tuče i šutira Palestinca nekoliko minuta dok on leži sklupčan na podu u jednom stovarištu.

Izraelska vojska je povodom toga saopćila kako provjerava incident, prenosi agencija AP.

B'Tselem je precizirao kako je to snimak incidenta koji se dogodio 6. oktobra u gradu El-Bireh na Zapadnoj obali i da je 25-godišnji Ansar Aasi radio u stovarištu kada su u blizini izbili sukobi između izraelskih vojnika i Palestinaca.

Na početku snimka se vodi kako on nosi kutiju u stovarište, a potom stoji na vratima i gleda napolje.

Odjednom izraelski vojnici dotrčavaju ka njemu i počinju da ga tuku i vuku napolje iako on cijelo vrijeme drži ruke u zraku.

Ljekarska pomoć

B'Tselem je obavio kako je Aasiju bila potrebna medicinska pomoć koja mu je pružena u bolnici Hadassah Ein Karem i da je bio pritvoren pet dana nakon što su ga vojnici optužili da je bacao kamenice.

„Bio je pritvoren dva dana prije nego je i odveden na ispitivanje u policijskoj stanici Binyamin. Policajci su mu kazali da su ga tri vojnika identificirala kao osobu koja je bacala kamenje. Iako je cijelo vrijeme negirao navode, policija nije provjeravala njegove tvrdnje o alibiju iako postoji snimak“, navode iz organizacije.

Dodaju kako je policija bila spremna pregledati snimak tek nakon dodatnog saslušanja u vojnom sudu Ofer.

Palestinac je zatim bezuvjetno oslobođen, navode iz B'Tselema.

Organizacija je saopćila da je snimak objavila nakon što ga je policija vidjela.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.