Izraelski vojnici ubili 24-godišnjeg Palestinca na Zapadnoj obali

Ukupno 18 Palestinaca i jedan Izraelac ubijeni su od kako je planulo novo nasilje od objave Donalda Trumpa (Arhiva)

Izraelski vojnici ubili su 24-godišnjeg Palestinca u sukobima koji su izbili na okupiranoj Zapadnoj obali u ponedjeljak, saopćili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Izraelska vojska saopćila je da provjerava izvještaje o Palestincu ubijenom u selu u blizini grada Qalqilya na Zapadnoj obali, gdje su brojni Palestinci bacali kamenice na vojnike, koji su odgovorili sredstvima za rastjerivanje mase i bojevom municijom.

Napetosti u regiji porasle su od kako je predsjednik SAD-a Donald Trump raskinuo s višegodišnjom američkom politikom priznajući 6. decembra prošle godine Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu.

Od tada su se dešavali česti sukobi između Palestinaca i izraelskih snaga na Zapadnoj obali i duž granice Izraela i Pojasa Gaze.

U nemirima najmanje 19 žrtava

Palestinci žele većinski arapski istočni Jerusalem za prijestolnicu svoje buduće države.

Izrael je okupirao istočni Jerusalem u Bliskoistočnom ratu 1967. godine i anektirao ga je u potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica.

Izrael smatra kompletan drevni grad svojom vječnom i nedjeljivom prijestolnicom.

Ukupno 18 Palestinaca i jedan Izraelac ubijeni su od kako je planulo novo nasilje od Trumpove objave, iako analitičari tvrde da ni Izrael, ni Palestinci nisu zainteresirani za veću eskalaciju napetosti, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije