Izraelski vojnici usmrtili tinejdžera

Netanyahu istakao da je izraelski cilj povezati to naselje s Jerusalemom (Getty Images)

Izraelski vojnici usmrtili su 17-godišnjeg palestinskog dječaka kraj separacione barijere na Zapadnoj obali, saopćili su palestinski izvori.

Jedan školski drug žrtve kazao je da su učenici prišli barijeri koju je Izrael podigao duž, a djelimično i unutar Zapadne obale, da bacaju kamenje na vojnike. Vojnici su otvorili vatru, ubivši Samira Avada iz sela Budrosa.

Ljekari u bolnici u Ramallahu su kazali da je on pogođen sa tri metka, a izraelska vojska nije odmah komentirala ovaj incident.

Izraelski mediji javljaju da je palestinski dječak pokušao preći u Izrael, ignorirajući naredbe vojnika da stane i pucnje upozorenja ispaljene u zrak.

U subotu su izraelski vojnici otvorili vatru i usmrtili Palestinca za kojeg vojska tvrdi da je pokušao ući u Izrael sa juga okupirane Zapadne obale.

Obustava izgradnje

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon ponovio je poziv Izraelu da odustane od planova o izgradnji naselja na strateškom području E1 na okupiranoj Zapadnoj obali.

Zamjenik glasnogovornika UN-a Eduardo del Buey izjavio je da Ban “sa zabrinutošću prati” obećanje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, dato u nedjelju, da će ostvariti planove o izgradnji novog naselja u tom području, prenio je AP.

Ban je, također, ponovio da su jevrejska naselja na Zapadnoj obali nelegalna po međunarodnom pravu.

On se osvrnuo na nedavne palestinske demonstracije na području E1 i evakuaciju demonstranata, koje su uglavnom protekle bez nasilja, apelirajući na palestinske aktiviste da nastave miran protest i naglasivši da se njihovo pravo na takav protest mora poštovati.

“Ovo je posebno težak period za regiju, svi zainteresirani moraju učiniti ozbiljan napor da se stvore uvjeti za obnovu značajnih mirovnih pregovora i zaštiti budućnost mirovnog procesa, koji je u opasnosti”, poručio je Ban.

Palestinska uprava ističe da je zemlja u E1 neophodna kako bi buduća palestinska država bila povezana.

Ona upozorava na to da bi izraelska izgradnja na tom mjestu narušila mogućnost dvodržavnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba, odnosno da bi Zapadna obala bila podijeljena na dva dijela i da bi se omeo pristup Istočnom Jerusalemu.

Pitanje Jerusalema

Netanyahu je, međutim, istakao da on “neće dozvoliti da bilo ko naruši povezanost između Jerusalema i Maale Adumima”, velikog jevrejskog naselja na Zapadnoj obali.

Njegov je cilj da, zapravo, poveže to naselje s Jerusalemom, za koji izraelski lideri tvrde da će ujedinjen ostati vječni glavni grad Izraela.

Palestinci, međutim, žele u tom dijelu Jerusalema, koji je Izrael anektirao, proglasiti državu koja će obuhvatati Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Izrael je najavio izgradnju hiljada novih domova za jevrejske naseljenike nakon što je Generalna skupština usvojila palestinski zahtjev za statusom države nečlanice u UN-u.

Izvor: Agencije