Izraelski zaprijetio jačim napadima na Pojas Gaze

Hamas negira da je ispalio raketu koja je pogodila jednu kuću u Ber Ševi (EPA)

Izraelski general Herzl Halevi rekao je na sastanku bezbednosnog kabineta da je odgovor izraelske vojske na raketiranje Izraela iz Pojasa Gaze u sredu ujutro bio snažan, najavivši da će se napadi pojačati u budućnosti.

Halevi, zadužen za južnu izraelsku komandu, upozorio je Hamas koji vlada Gazom da će Izrael “znati kako da odgovori još jače”, preneli su izraelski mediji.

On je rekao da je vojska izvela “udare na postrojenja za proizvodnju oružja, štabove i punktove i podzemnu infrastrukturu” i da je “sve što je napadnuto uništeno”, optuživši Hamas da obmanjuje stanovništvo Pojasa Gaze.

“U stvarnosti neredi na [graničnoj] ogradi, improvizovane eksplozivne naprave, baloni sa zapaljivim materijalom i rakete čine život u pojasu Gaze gorim”, ocenio je on.

Kabal otkazao posjet 

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu, koji je sazvao taj sastanak, najavio je prethodno da će Izrael odgovoriti “silovito” na nasilje iz Gaze.

Na toj palestinskoj teritoriji članovi Hamasa su navodno evakuisali svoje punktove u strahu od novih udara i rukovodstvo je prešlo u ilegalu, ali je zapretilo “momentalnim i odlučnim odgovorom” na svaki udar Izraela.

Egipat i Ujedinjeni narodi pokušali su da smire situaciju nakon što je raketa rano u srijedu ujutro pogodila jednu kuću u Ber Ševi, pedesetak kilometara od granice s Gazom, a druga pala u more u području centralnog Izraela.

Dogodilo se to u vreme kada su izraelski lideri već pretili širom ofanzivom zbog skoro svakodnevnih nereda na granici.

U međuvremenu je šef egipatskih obaveštajnih službi Abbas Kamel otkazao za četvrtak najavljenu posetu Gazi, Zapadnoj obali i Izraelu.

Hamas i Islamski džihad, druga po veličini organizacija u Gazi, zvanično su porekli da su izveli raketni napad na Izrael, označivši ga neodgovornim i upozorivši da podriva napore Egipta da se uspostavi prekid vatre.

Izraelski zvaničnici su odbili tu tvrdnju, rekavši da samo Hamas i Islamski džihad mogu da ispale rakete do Ber Ševe.

EU traži da prestane raketiranje Izraela

U tom napadu nije bilo žrtava, jer su stanari, majka i njena tri sina, otišli u sklonište nekoliko sekundi pre udara, pošto su se oglasile sirene za raketnu uzbunu.

To je druga raketa ispaljena na Ber Ševu od rata između izraelske vojske i Hamasa koji je trajao 50 dana.

Evropska unija je saopštila da raketna vatra na Izrael mora odmah prestati i da su “nasumični napadi na civile u potpunosti neprihvatljivi”, pozvavši na zatišje i ocenivši da popuštanje mora biti prioritet.

Zamenik izraelskog ministra odbrane Eli Ben Dahan najavio je da će se protivraketna baterija Gvozdena kupola razmestiti u području Ber Ševe, što bi mogao biti signal da Izrael očekuje nastavak neprijateljstva iako odgovora na izraelsku odmazdu za sada nije bilo.

Izvor: Agencije