Izraelski zvaničnik: Bojkot Natalie Portman graniči s antisemitizmom

Portman je objavila da ne želi prisustvovati ceremoniji na kojoj će govoriti Benjamin Netanyahu, jer ne želi da izgleda kao da ga podržava (EPA)

Ministar energetike Izraela Yuval Steinitz rekao je da odluka izraelsko-američke glumice Natalie Portman da ne prihvati nagradu Genesis te njene izjave povodom toga, graniče sa antisemitizmom. Portman je rekla da neće preuzeti nagradu u prisustvu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji je trebao govoriti na ceremoniji u Jerusalemu. 

“Natalie Portman su izigrali naši najgori mrzitelji i najgori antisemiti na Bliskom istoku”, rekao je Steinitz u intervjuu u nedjelju, prenosi Haaretz

Portman je napravila ozbiljnu grešku i duguje Izraelu izvinjenje, dodao je. 

“Kritika Izraela nije antisemitizam. Bojkot Izraela ima elemente antisemitizma”, rekao je Steinitz, dodajući da Portman ne bi bojkotirala Kinu ili Indiju. Bojkot ceremonije zato što Netanyahu u njoj učestvuje praktično se sastoji od bojkota Izraela, dodao je. 

Ministar unutrašnje sigurnosti i strateških poslova Gilad Erdan napisao je pismo Portman u kojem se pozvao na film Ratovi zvijezda u kojom je glumila. 

“Anakin Skywalker, lik kojeg dobro poznaješ iz Ratova zvijezda, prošao je sličan proces. Počeo je da vjeruje da su vitezovi Džedaji zli, a da su sile Tamne strane zaštitnice demokratije. Pozivam te da ne dopustiš da pobijedi Tamna strana”, napisao je. 

‘Nisam dio pokreta bojkota Izraela’

Fondacija koja stoji iza prestižne nagrade Genesis objavila je da je ovogodišnja dobitnica priznanja, američka glumica Natalie Portman, odbila doći na ceremoniju dodjele u junu u Izraelu.

Zastupnik američke glumice obavijestio ih je da su Natalie Portman nedavni događaji u Izraelu “izuzetno uznemirili”, prenosi Anadolija. Fondacija za nagradu Genesis navodi da ih je Natalie Portman informirala da “nije prijatno da učestvuje u bilo kakvim javnim događajima u Izraelu”. 

U saopćenju se ne navodi se o kojim se događajima konkretno radi. Portman je kasnije objavila da ne želi prisustvovati ceremoniji na kojoj će govoriti Benjamin Netanyahu, jer ne želi da izgleda kao da ga podržava. 

Dodala je i da nije dio nikakvog pokreta bojkota Izraela te da loše postupanje prema onima koji pate zbog nemira jednostavno nije u skladu sa njenim jevrejskim vrijednostima. Ceremonija dodjele nagrade je otkazana.

Nagrada Genesis se godišnje dodijeljuje Jevrejima koji služe kao “inspiracija budućim generacijama Jevreja kroz njihova izvanredna profesionalna postignuća zajedno sa njihovom posvećenosti jevrejskim vrijednostima i jevrejskom narodu”. Nagrada dolazi uz milion dolara koje dobitnici mogu direktno uplatiti humanitarnoj organizaciji po njihovom izboru. 

Ovogodišnja nagrada je udvostručena jer je milion dolara dao i izraelski filantrop Morris Kahn. 

Izvor: Agencije