Izumiru ružičasti delfini kod Hong Konga

Ekolozi iz Hong Konga upozoravaju da gube bitku za očuvanje područja koje nastanjuju rijetki ružičasti delfini.

Poručuju da je u vodama Hong Konga preostala samo 61 jedinka i kako populaciju dodatno ugrožavaju veliki građevinski projekti, javlja reporterka Al Jazeere Divya Gopalan.

Prvo što će turističkim turama za gledanje ružičastih delfina reći jeste da ne očekujete previše. Ali jednoj grupi turista isplatilo se isploviti.

“Zaista smo imali sreću, vidjeli smo dva ružičasta delfina kako se igraju u moru. Bilo je fantastično, predivno”, rekla je jedina turistica.

“Bio sam veoma iznenađen kad sam vidio kako iskaču iz mora”, dodao je drugi turist.

Bilo je to iznenađenje za sve na brodu, čak i za vodiča Vincenta Poona.

On je rekao: “Čini se da se delfini danas plaše brodova i čamaca koji prolaze. Ali sada su se približili našem brodu. To je zaista čudno.”

Broj ružičastih delfina pao je za više od 60 posto u proteklom desetljeću. Ekolozi kažu kako su glavni razlog veliki građevinski projekti u vodama Hong Konga.

Ističu most dug 50 kilometara koji će povezivati Hong Kong sa Macauom i Zhuhaijem, i koji prolazi kroz područja s najvećom populacijom delfina u delti Biserne rijeke.

Odlazak delfina

Strahuju i da će planovi za proširenje zračne luke Hong Honga otjerati preostale delfine.

“Ovo je područje poznato kao koridor delfina jer ovuda putuju prema čistijim vodama i hranilištima. Ali ovo je mjesto i predložena lokacija za treću pistu zračne luke. Projekt predviđa i nanošenje u more hiljada tona pijeska, koje bi prekrile površinu 6,5 kvadratnih kilometara”, javlja Gopalan.

U Udruzi za zaštitu delfina kažu kako su vlastima iznijeli prijedloge o izmjeni planova, ali su ignorirani.

Razmatraju i pokretanje tužbe, unatoč obećanju Vlade kako će, nakon što pista bude završena 2023., izgraditi i centar za delfine.

Samuel Hung iz Udruženja za zaštitu delfina je rekao: “Mogu li preživjeti sedam godina gradnje, a zatim se vratiti i uživati u novom centru? Mislim da je to veoma upitno i da je malo vjerovatno da će delfini izdržati toliko dugo bez svog staništa.”

Delfini stoljećima plivaju u tim vodama. Svjedočili su pretvaranju Hong Konga od malog ribarskog sela u jedno od najvažnijih komercijalnih središta Azije.

Ali platili su visoku cijenu za razvoj ovoga grada i preostaje im sve manje prostora koji mogu smatrati domom.

Izvor: Al Jazeera