Izumitelj generatora za proizvodnju ‘najjeftinije struje na svijetu’ bez podrške

Generator koji je Cvetković osmislio ne troši ugalj, gas ni naftu, a ni vodu ni vjetar (Al Jazeera)

O penzionisanom mašinskom inženjeru Tomislavu Cvetkoviću beogradska štampa naširoko je, pre nekoliko godina, pisala kao o izumitelju generatora koji bi mogao proizvoditi “najjeftiniju struju na svetu”.

Reč je bila “o pronalasku koji bi Srbiju doveo do najvećeg izvoznika struje zahvaljujući najpovoljnijoj ceni proizvodnje”. Iako je njegov uređaj patentiran u Americi, dobio “zeleno svetlo” u Italiji i odobren u Zavodu za patente Srbije, od 2008. tj 2013. (kad ga je usavršio) do danas Cvetkovićev pronalazak ostao je samo na (o)smišljenom projektu i kompletiranoj dokumentaciji, a od realizacije još nigde ništa.

Mada, kako kaže, njegov izum nije pravi “perpetuum mobile”, negde spada u taj red jer, osim izrade, ništa ne košta i ništa ne traži”. Generator koji je osmislio, naime, ne troši ugalj, gas ni naftu, a ni vodu ni vetar već je prenosni uređaj koji koristi kinetičku energiju kao obnovljivu i povećava izlaznu snagu. Prema njegovim rečima, zahvaljujući tome, umesto dosadašnje proizvodne cene kilovata od 10 do 14 evrocenti, u termoelektranama na ugalj (prema američkoj analizi), generator koji je osmislio daje proizvodnu cenu od svega četiri do pet evrocenti po kilovatu.

Građevinski podvig

Mašinski inženjer Tomislav Cvetković poznat je među kolegama kao projektant velikog elektro-hidrauličng sistema za podizanje kupole na hramu Svetog Save u Beogradu, teške četiri hiljade tona, modernizaciji železničke signalizacije od Tovarnika do Đevđelije. Projektovao je hidraulične sisteme građevinskih mašina koje se koriste na kopovima uglja, cementaru u Splitu…

Bez detalja, koji bi mogli ugroziti njegovu ideju, naš sagovornik objašnjava, da bi “pomoću najobičnijeg automobilskog akumulatora mogao proizvesti tri megavata (MW) struje tako što će, nakon “startovanja” pokrenuti određeni mehanizam i povući generator koji opet svojom energijom pokreće hiljade drugih od isto toliko MW, a može se proizvesti mnogi više energije za sada – dovoljno za elektranu koja bi snabdevala manji grad od oko 20.000 stanovnika”.

On dodaje da bi prenosni uređaj koji koristi kinetičku energiju kao obnovljivu i povećava izlaznu snagu na jedan uloženi kilovat pravio novih osam.

“Ako bi ovaj generator bio primenjen uveren sam da bi mogao zameniti sve termoelektrane na ugalj u Srbiji, otpale bi primisli o nuklearnim pogonima koji zagađuju okolinu, a vetroelektrane bi se pokazale, kao što i jesu, potpuno necelishodnim i nepraktičnim jer proizvode jako malo struje”, smatra Cvetković.

‘Vrtim se u krug’

Zbog čega projekat koji je u svetskim patentim institucijama prihvaćen, a od domaćih nezavisnih eksperata ocenjen kao “profitabilan i investicijski prihvatljiv” te da bi mogao biti “doprinos u razvoju Republike Srbije i njenoj ne zavisnosti od uvoza” nije zaživeo?

“Godinama se vrtim u krug. Želja mi je bila da prvenstveno pomognem svojoj zemlji. Dakle, patentirao sam ovaj generator u Americi i u Srbiji. U Evropi nisam, jer je za to potrebno pola miliona eura, iako je prošao probni test u Italiji – kojim se proverava ima li patent uopšte smisla, a neophodan za izlazak pred Evropsku komisiju. Sredstva koja sam tražio za dalji razvoj projekta odnosno za izradu prototipa jednostavno – nema”, kaže Cvetković. U Americi je zaštita patenta ograničena na godinu dana a nakon toga potrebno je uraditi prototip koji zahteva ogromno ulaganje.

“Za generator od tri megavata potrebno je uložiti oko 4,5 miliona evra, Uzalud objašnjavam da se posle, kad počne proizvodnja, taj novac vraća uvećan za 20 posto. Međutim, novac je bespovratan ako inovacija ne uspe, tako je i kod nas i u celom svetu. Zato kažem da ne ulazim u posao dok se ne obezbede pare za prototip, pa kad ga ispitam i pustim, dokažem njegove parametre onda mogu imati dozvolu da ga upotrebe i dobiju od mene pravo korišćenja patenta. Naravno, uz punu kontrolu gde se i kako ulažu sredstva, preko nadležnih ministarstava”, veli naš sagovornik.

I Vučić ga ignoriše

Do sada je srpski izumitelj Cvetković uzaludno kucao na vrata mnogih ministarstava, pisao pisma, predloge i zahteve na koja nije dobio odgovor.

“Predao sam zahtev Ministarstvu za nauku, čekao tri godine, nisu se odazvali ali, nisu ni mogli jer već godinama ne dobijaju ni dinara za inovacije. Ministarstvo energetike, kako mi je objašnjeno, nema fond za nove patente pa sam se pismeno obratio tadašnjem predsedniku vlade Aleksandru Vučiću i ministru energetike da u Vladi ukažu na problem. Ni od njih odgovor nisam dobio. Pre mesec dana opet sam pisao Vučiću, sada kao predsedniku države, tražeči sastanak sa njim, uz ministra za inovacije i energetiku jer – oni su ti koji odlučuju da kažu da li im to treba. Posle su tražili dopunske podatke o meni i sad čekam, možda će pozvati, ali vidim da su prezauzeti pa sumnjam da će se javiti…

Izumitelj generatora koji bi proizvodio “najjeftiniju struju na svetu” ipak se nada da će se njegov životni projekat realizovati. Naime, nakon što je njegova fabrika “Prva Petoletka”, likvidirana kao sve državne firme, grupa kolega -stručnjaka osnovala je novu, privatnu “Petoletku” sa kojima dogovara proizvodnju prvih prototipova svog izuma. Nada im se u januaru iduće godine…

Izvor: Al Jazeera