Oglasi

Izvanredna dobit GM-a u prošloj godini

Uprkos gubicima u evropskom poslovanju, američki automobilski div ostvario neto dobit od 4,86 milijardi dolara.
General Motors je ostvario gubitak u evropskom poslovanju od skoro 700 miliona dolaraEPA

Američki automobilski div General Motors (GM) izvijestio je u četvrtak da je u četvrtom tromjesečju povećao neto dobit 89 posto i to nakon gubitka u evropskom poslovanju od skoro 700 miliona dolara.

U tromjesečju do 31. decembra vodeći američki proizvođač automobila zabilježio je neto dobit od 892 miliona dolara.

Rezultate je podupro zaokret na južnoameričkom tržištu, gdje je kompanija iz gubitka u istom tromjesečju prethodne godine prešla na 99 miliona dolara dobiti.

U azijskoj i afričkoj regiji dobit je poskočila blizu 100 miliona dolara, na 473 miliona dolara.

Solidna poslovna godina

U cijeloj 2012. godini GM je ostvario neto dobit od 4,86 milijardi dolara, što je 36 posto manje nego u prethodnoj godini, kada su njegovu dobit osjetno povećale posebne stavke, istodobno smanjivši odgovarajuću stavku u prošloj godini za skoro 500 miliona dolara.

"Prošla, 2012. godina, za nas bila još jedna solidna poslovna godina, budući da smo razvili poslovanje, zabilježili treću profitabilnu godinu zaredom i poduzeli važne mjere kako bismo stvorili čvrste uvjete za budući rast", rekao je izvršni direktor GM-a Dan Akerson.

"U ovoj će godini naši prioriteti biti predstavljanje novih modela vozila, kontrola troškova i više isporuka iznimno kvalitetnih vozila našim kupcima", kazao je on.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.