Oglasi

Izvinjenje Izraela za ubistva u ambasadi u Ammanu

Prošle godine u izraelskoj ambasadi čuvar je ubio dvojicu Jordanaca, u vrijeme napetosti zbog detektora metala u Al-Aqsi.
Žrtve su bile 17-godišnji Mohammed al-Jawawdeh i Bashar HamarnehReuters

Izrael se formalno izvinio za ubistvo dvoje državljana Jordana, u pucnjavi koju je izveo čuvar izraelske ambasade u Ammanu prošle godine, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Jordana.

Čuvar, identifikovan kao "Ziv", upucao je dvojicu Jordanaca u stambenoj zgradi u kompleksu izraelske ambasade u prijestonici, koji je jako čuvan. Pucnjava se desila u julu 2017. godine.

Žrtve su bile 17-godišnji Mohammed al-Jawawdeh te Bashar Hamarneh, vlasnik zgrada iznajmljenih izraelskoj ambasadi u Amanu.

Mohammed je trebao isporučiti i postaviti set za spavaću sobu u stanu Ambasade, a taj je posao naručila izraelska ambasada preko Hamarneha.

Izraelska administracija preuzela je na sebe da provede sve prave procedure i isplati kompenzaciju porodicama žrtava, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Jordana od četvrtka.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua potvrdio je da će se nastaviti kompletno djelovanje ambasade.

"Izrael izdvaja veliku pažnju strateškim odnosima s Jordanom i dvije će države djelovati kako bi unaprijedile saradnju i ojačale mirovni sporazum između njih", navodi se u saopćenju.

Ubistvo sudije 2014.

U pismu Jordanu Izrael je također ponudio izvinjenje za smrt jordanskog sudije Raeda Zeitera iz 2014. godine. Zeitera su upucali izraelski vojnici na graničnom prelazu sa Zapadnom obalom.

Do porasta tenzija između dvije države došlo je prošlog ljeta nakon što je Izrael postavio detektore metala oko džamije Al-Aqsa u Jerusalemu.

Hiljade Jordanaca protestovale su u Ammanu protiv izraelskih mjera u Haramul-šerifu. Incident u ambasadi desio se tokom tenzija zbog Jerusalema.

Jordan je zvanični čuvar muslimanskih svetih mjesta u Jerusalemu.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.