Izvinjenje Mitsubishija ratnim zarobljenicima

Čelnici kompanije izvinili su se bivšem zarobljeniku Jamesu Murphyju i porodicama ostalih tadašnjih ratnih zarobljenika (AP)

Japanska kompanija Mitsubishi izvinila se zato što je američke ratne zarobljenike iskorištavala kao robovsku radnu snagu tokom Drugog svjetskog rata.

Čelni ljudi poznate japanske kompanije izvinili su se bivšem zarobljeniku Jamesu Murphyju (94) i porodicama ostalih tadašnjih ratnih zarobljenika.

Vodstvo kompanije izrazilo je žaljenje na svečanosti u Centru “Simon Wiesenthal” u Los Angelesu.

Ovo je prvo službeno izvinjenje neke japanske kompanije bivšim ratnim zarobljenicima.

“Nadam se da će to potaknuti i druge kompanije da učine isto”, rekao je ranije rabin Abraham Cooper.

On je dodao da je to važna gesta uoči 70. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata u augustu.

“Gospodin Murphy predstavljat će sve američke ratne zarobljenike koji su radili u rudnicima te kompanije u Japanu”, kazao je glasnogovornik Mitsubishija.

‘Potpuni užas’

Američki mediji prenose da su pronađena samo dva preživjela zarobljenika, a Murphy je bio jedini u stanju otputovati u Los Angeles.

Otprilike 500 američkih ratnih zarobljenika bilo je prisiljeno raditi u rudnicima, zajedno sa hiljadama filipinskih, korejskih i kineskih zarobljenika koje su Japanci pretvorili u robove.

Murphy je američkim medijima rekao da je godinu dana proveo u rudniku bakra blizu grada Hanawe. To iskustvo je opisao “potpunim užasom”.

“Bilo je to ropstvo u svakom smislu. Nismo imali hrane, lijekova, odjeće, toaleta…”, rekao je Murphy, dodavši da je stvar tim gora kada se zna da je Mitsubishi proizvodio borbene avione, koji su ubijali Amerikance.

Iako Mitsubishi nije ponudio nikakvu novčanu odštetu, izvinjenje je “velika stvar”, istaknuo je.

Japanska vlada službeno se izvinila bivšim američkim ratnim zarobljenicima prije pet godina.

Izvor: Agencije